Проучване: Българите подкрепят Украйна значително по-слабо от останалите в ЕС

Подкрепата в България за икономическите санкции, наложени от ЕС срещу Русия заради войната в Украйна, е едва 44 на сто, докато в останалите страни от ЕС е 80 на сто. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, представени днес от Европейската комисия.

У нас 24 на сто подкрепят санкциите изцяло (55 на сто в ЕС), а 20 на сто – частично (25 на сто в ЕС). Европейската финансова помощ за Украйна среща подкрепата на 55 на сто у нас и 80 на сто в останалите страни от ЕС.

Осигуряването на средства за Киев за купуване на военно оборудване в България се подкрепя от 30 на сто от участниците в допитването, както и от 67 на сто от останалите в ЕС. Според 93 на сто от европейците и 90 на сто от българите е добре, че Украйна получава хуманитарна помощ.

Според 33 на сто от българите и 66 на сто от останалите в ЕС е добре, че бяха въведени забрани за разпространението на руски медии. Според 89 на сто в ЕС и 76 на сто у нас е необходимо Европа да осигури подслон за бягащите от войната украинци.

Мнозинството е на мнение, че от началото на войната ЕС е останал единен (62 на сто в ЕС и 51 на сто у нас) и е отговорил бързо (58 на сто в ЕС и 47 на сто у нас).

Симпатии към Украйна изпитват 89 на сто от гражданите на ЕС и 73 на сто от българите. В ЕС 71 на сто са на мнение, че Украйна е част от европейското семейство, докато у нас така мислят 48 на сто.

Според 88 на сто от мненията в ЕС Русия е изцяло отговорна за войната (46 на сто у нас). Според 85 на сто в ЕС (63 на сто у нас) Европа трябва да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива, като сходни са и данните за подкрепата за общи покупки на енергоносители.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy