Путин може да обяви нова мобилизация до дни

Руският президент Владимир Путин може да обяви до дни втора вълна на мобилизация, прогнозира американският Институт за изследване на войната, цитиран от украинската агенция Интерфкс.

Путин ще участва в сряда вредица събития в Санкт Петербург, посветени на 80-та годишнина от пробива на блокадата на Ленинград през Втората световна война. Според руски военни блогъри той може да се възползва дори от тази възможност.

Украинското и западното разузнаване вече предупредиха, че в средата на януари може да се проведат нови мобилизационни действия в руската армия. 

Междувременно четирима души са били арестувани в Москва, докато се опитвали да положат цветя в памет на загиналите при руската ракетна атака срещу украинския град Днепър най-малко 45 души,съобщи правозащитната организация „ОВД-Инфо“, цитирана от ДПА.

Малък мемориал бе издигнат в понеделник вечерта до паметника на украинската поетеса Леся Украинка в парк в руската столица. Там са поставени черно-бяла снимка на разрушения жилищен блок в Днепър и цветя.

През следващите часове все повече хора носеха цветя, някои – сини и жълти, цветовете на украинското знаме. Бяха сложени и плюшени играчки в памет на загиналите деца. “Няколко минувачи се спряхаи се разплакаха“, предава ДПС. 

Публичните антивоенни акции станаха много редки в Русия в условията на масови репресии. В продължение на месеци почти не е имало големи протести срещу инвазията в съседната страна, наредена от руския президент Владимир Путин преди почти 11 месеца, отбеляза ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy