Путин планира мащабна офанзива в Украйна през февруари – март

Близо година след инвазията, която трябваше да отнеме само няколко седмици, Владимир Путин подготвя нова офанзива в Украйна. Той е наредил да се подготви настъпление през февруари-март, преди украинската армия да е получила съвременните бойни танкове от Европа и САЩ, предаде агенция Блумбърг, позовавайки се на източници, близки до Кремъл.

Според официални американски представители, ожесточените боеве за Бахмут в Донцека област са изтощили украинските сили и подкопали способността им да провеждат настъпателни операции на други места. Но и руските войски, които през последните шест месеца успяха да завземат само един неголям град, едва ли са в състояние да предприемат мащабна офанзива, отбелязва агенция Блумбърг.

Кремъл иска да демонстрира, че руските сили могат да си върнат инициативата след месеци на отстъпление и да притиснат Киев и съюзниците му да склонят на някакъв вид примирие, което оставя на Русия контрола върху териториите, които е окупирала по време на войната, твърдят официални лица, съветници и други запознати със ситуацията.

Дори Путин не може да отрече слабостта на армията, която той гради с десетилетия. Руските войски загубиха над половината от териториите, които завзеха след нахлуването в Украйна миналия февруари. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични за непосредствените си амбиции, осъзнавайки, че дори удържането на сегашната фронтова линия би било постижение, твърдят високопоставени руски източници, пожелали да запазят анонимност.

Те са потвърдили, че предупрежденията на Украйна и съюзниците й за предстояща нова руска офанзива, са верни и че настъплението може да започне през февруари или март, изпреварвайки доставката на германските танкове „Леопард 2“ от европейските страни, която се очаква през април-май. САЩ също ще представят танкове, но много по-късно.

Решимостта на Путин предвещава нова кръвопролитна ескалация на войната, докато Киев готви своя собствена офанзива да изтласка руските сили и отказва каквото и да е примирие, което би оставило украинска територия под руска окупация. Путин смята, че няма друга алтернатива, освен да надделее в този конфликт, който той смята за екзистенциален със САЩ и съюзниците им, твърдят източници от Кремъл.

Бруталните и унищожителни руски атаки на места като Бахмут – източен град с ограничена стратегическа стойност, обаче изтощиха украинските сили, отклониха войски и подкопаха способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места.

След като мълниеносните атаки на украинските сили през лятото и есента пробиха отбранителните й линии, Русия засили защитата, използвайки окопи, капани за танкове и мини, за да забави всеки потенциален напредък на украинците.

Към момента Кремъл заявява публично, че няма нужда от нова мобилизация.

В дългосрочен план Путин е одобрил планове за разширяване на армията с близо 50% през следващите няколко години, разполагане на нови сили близо до Финландия, която е в процес на присъединяване към НАТО, както и в окупираните украински територии. Училищата и университетите възстановявате курсовете по военно обучение, провеждани за последно по времето на Съветския съюз, когато обществото бе непрестанно подготвяно за война.

И все пак, дори в строго контролираните държави медии започнаха да се прокрадват елементи на реализъм за катастрофалното представяне на руската армия.

„За момента резултатите са ужасяващи, защото Русия не беше подготвена“, казва Сергей Марков, политически консултант, който е близък до Кремъл.

„Това се превърна в продължителна война и Русия засега няма достатъчно жива сила или оборудване, за да я води“, коментира той и допълва: „Ние трябва да спрем украинската контраофанзива и да осуетим усилията на Запада да ни победи като спечели военно предимство“.

Руските сили не са показали способност да направят това от първите седмици на инвазията, като превзеха само един малък град през последните шест месеца и то с огромна цена в жертви.

За разлика от тях, украинските войски постоянно изненадват съюзниците и наблюдателите със своите успехи в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на неговата армия да постигне триумф – дори с цената на огромни жертви и разрушения – отразява погрешно тълкуване на ангажимента на Запада да отвърне на неговата агресия. Западните съюзници непрекъснато увеличават доставките на оръжия до категории, които някога бяха смятани за невъзможни.

Военни представители от САЩ и Европа се опасяват, конфликтът скоро може да се превърне в артилерийска битка в стила на Първата Световна война, с практически застопорени фронтови линии. Такъв сценарий е по-изгоден за Русия, която има по-голямо население и военна индустрия.

Дипломатически, Русия се опитва да спечели привърженици сред незападните страни с призиви за разговори за примирие. Дори близки до Кремъл хора признават, че в момента тази цел е безнадеждна, като се има предвид изискването на Украйна за изтеглянето на руските войски от цялата й територия като условие за каквато и да е договореност.

Путин все още смята, че превъзходството на силите и готовността на Русия да даде най-големите човешки жертви от Втората световна война насам, ще му позволят да удържи победа. Ето защо е възможно през пролетта е възможно отново да се обяви мобилизация, докато икономиката и обществото все повече се подчиняват на нуждите на войната.

„Путин е разочарован от начина, по който вървят нещата, но не е готов да се откаже от целите си. Това просто означава, че пътят ще е по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички“, казва Татяна Становая, основателка на политическата консултантска компания R.Politik.

Западните разузнавателни служби поставят въпроса дали Русия има ресурси за нова мащабна офанзива, дори и след като мобилизира допълнително 300 000 военнослужещи миналата есен. В същото време съюзниците на Украйна засилват военната помощ, готвят се за пръв път да доставят бронирани машини и бойни танкове, които могат да помогнат на украинците да пробият руските линии.

Минимумът, който Кремъл би приел, би било временно примирие, което оставя на Русия контрола върху териториите, които войските й в момента държат, за да спечели време за възстановяване на силите си, коментират информирани източници. Макар окупираните територии сега да са в по-малки граници от регионите, които Путин незаконно анексира през септември, това би оставило Русия с огромни земи, свързани с районите, които тя беше окупирала преди войната. Ето защо идеята за примирие при такива условия е неприемлива за Киев и съюзниците му.

„Освен ако нещо не се промени, ние наблюдаваме една война на изтощение като Първата световна война, която може да се проточи дълго във времето, защото и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна“, казва Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Руски съвет по международни отношения. „Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят“, допълни той.

Ако американският президент Джо Байдън не бъде преизбран през 2024 г., във Вашингтон може да настъпи „по-голяма гъвкавост“ по въпроса за Украйна, смята той.

Независимо от свитите приходи в руския бюджет след въвеждането на петролното ембарго и таван на цените на петрола, възможностите на Путин да финансира войната засега не са сериозно ограничени. Русия все още има достъп към резервите си в юани, които на стойност около 45 млрд. долара, което би й позволило да покрива бюджетните дефицити в продължение на 2-3 години.

„Тази година ще бъде много, много трудно на военните да прогонят руските сили от всеки сантиметър окупирана територия в Украйна“, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на 20 януари след среща с военните министри на НАТО. „Но аз мисля, че тази война, както и много други войни в миналото, ще приключи на някакъв вид маса за преговори“, добави той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy