Путин подписа указ за размяна на замразени активи между руснаци и чужденци

Руският президент Владимир Путин подписа указ, съгласно който част от блокираните в Русия средства на чужди инвеститори може да бъдат използвани за размяна на замразени руски активи, предадоха руските медии в сряда.

Според публикувания документ гражданите на държави, които управляващите в Москва определят като „неприятелски“, ще имат право да използват средствата си, блокирани в определен вид сметки в руски банки, за да купуват поставени под запор чуждестранни ценни книжа, притежавани от руснаци.

През първата фаза от изпълнението на указа на Путин се предвижда освобождаването на средства, собственост на чужденци, в размер на около 100 милиарда рубли. На един инвеститор се полага замяна на активи до 100 хил. рубли. Условията за провеждането на търговете по извършването на съответните сделки ще бъдат определени от комисията за контрол на чуждестранните инвеститори,

По съобщени преди време от финансовия министър Антон Силуанов данни към момента над 3.5 млн. руски граждани имат блокирани заради санкции активи за 1,5 трлн рубли или около 16.3 млрд. долара.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy