Путин позволи на „неприятелските“ страни да плащат за руския газ в чужда валута

Русия ще позволи на т.нар. „неприятелски“ страни да плащат задълженията си за доставките на природен газ в чуждестранна валута, а не в рубли, каквото беше досегашното изискване на Москв. Това предвиждат промените, направени от руския президент Владимир Путин в предишния му указ.

Новият указ, подписан на 30 декември и публикуван на сайта на руското правителство, казва, че руските доставчици на природен газ могат да извършват разплащания с купувачи от неприятелски страни в чуждестранната валута, посочена в договора.

Указът на Путин от 1 април задължаваше определяните от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли. Предложената тогава схема предвиждаше потребителите да превеждат долари и евро по сметки в руската „Газпромбанк“, която да ги конвертира в рубли на московската борса.

В новия указ изрично е посочено, че погасяването на задълженията в чужда валута не е основание за възобновяване на газовите доставки, ако преди това чуждестранният купувач не е спазил указа от първи април и е отказал да плаща за газа в рубли.

В края на април Полша първа отхвърли едностранно наложената от Русия схема. Впоследствие към нея се присъединиха България, Финландия, Нидерландия и Дания.

Руската страна прекрати доставките за изброените държави, но в договорите с тях фигурира така наречената клауза „ползваш или плащаш“. С други думи, купувачите трябва да платят на „Газпром“ договорените количества газ, независимо от това дали са ги използвали. 

Новият указ на Владимир Путин е в сила от 30 декември, а днес изтича договорът между „Газпром“ и „Булгаргаз“, припомня БНР.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy