Путин покани Си Дзинпин в Москва напролет

Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин и президентът на Русия Владимир Путин неведнъж са разговаряли през 2022 г. и поддържат „тесен стратегически контакт“. Това заяви в петък китайският президент по време на преговори чрез видеовръзка с руския си колега, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт“, посочи Си Дзинпин. Началото на преговорите бе излъчено от телевизия „Россия-24“.

„Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост“, каза Си Дзинпин.

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Дзинпин и посети откриването на зимната олимпиада в Пекин – броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че очаква китайският му колега Си Дзинпин да направи държавно посещение в Русия през пролетта на следващата година, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че такава визита би била публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на буксуващата руска военна кампания в Украйна.

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконференцията с участието на двамата лидери: „Ние Ви очакваме, уважаеми г-н Председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва.“ Тази визита ще „покаже на света колко близки са руско-китайските отношения“, подчерта той.

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на „трудното положение“ в света като цяло.

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство „без граници“, придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията й в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът, отбелязва Ройтерс.

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай.

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy