Путин призна за проблеми в армията. Обяви украинците за братски народ

Руският президент Владимир Путин призна за проблеми в руската армия, а военният министър Сергей Шойгу обяви ново увеличаване на състава й с около 350 000 души.

Путин каза, че Русия не е виновна за войната в Украйна, като добави, че и двете страни „споделят трагедия“.

По време на телевизионно обръщение руският президент каза, че продължава да вижда Украйна като „братски народ“.

Той твърди, че конфликтът се дължи на политиката на трети страни, а не заради действията на Москва.

Според него Западът е „промил мозъците“ на постсъветските републики, като се започне с Украйна.

„В продължение на години се опитвахме да изградим добросъседски отношения с Украйна, предлагайки заеми и евтина енергия, но не се получи“, каза той, цитиран от БиБиСи.

Путин призна за проблеми

Руският президент каза, че въоръжените сили на страната му трябва да се учат от проблемите, пред които са се изправили в Украйна и да ги отстраняват.

За първи път Путин призна, че процесът по мобилизирането на 300 000 резервисти през септември не е протекъл гладко.

„Частичната мобилизация, която беше извършена, разкри някои проблеми, както всички добре знаят, които трябва бързо да бъдат разрешени“, каза той.

Руският президент спомена и други, неуточнени, проблеми във въоръжените сили и каза, че конструктивните критики трябва да бъдат чути.

„Ясно е, че реакциите на хора, които виждат проблеми – и винаги има проблеми при изпълняването на подобна важна, сложна работа – могат да бъдат емоционални, но ние трябва да чуем тези, които не премълчават проблемите, а се опитват да допринесат за тяхното разрешаване“, добави Путин.

„Сигурен съм, че министерството на отбраната ще бъде в постоянен диалог с хората. Нашата сила винаги е била в единството на армията и хората. Това е така и днес“.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/_6Uf8_W00E4″ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Путин обеща да даде на въоръжените си сили всичко, което поискат в подкрепа на военната кампания в Украйна.

Той каза, цитиран от Ройтерс, че няма финансови ограничения за това, което правителството ще предостави на въоръжените сили.

Путин посочи, че Русия може да постигне целите на, както той я нарече, „специалната военна операция“ в Украйна, без да навреди на икономиката си, като я милитаризира.

Ядрените сили и нова ракета

Русия ще продължи да развива военния си потенциал и бойната готовност на ядрените си сили, каза Путин.

Той обяви и новата хиперзвукова крилата ракета „Циркон“.

„В началото на януари фрегатата „Адмирал Горшков“ ще бъде оборудвана с новата хиперзвукова ракета „Циркон“, която няма аналог в света“, посочи Путин.

Русия отново увеличава числеността на въоръжените сили

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза от своя страна, че руските военнослужещи в Украйна се сражават с „обединените сили на Запада“.

Той предложи също така да се увеличи броят на военнослужещите в руската армия до 1.5 милиона войници, както и да се увеличи възрастовата граница за военна служба от 18 на 21 години.

Така военнослужещите трябва да се увеличат с около 350 хиляди души.

Шойгу съобщи, че Москва планира да използва два окупирани украински пристанищни града на Азовско море.

„Пристанищата в Бердянск и Мариупол функционират напълно. Планираме да разположим там бази за поддържащи плавателни съдове, аварийно-спасителни служби и кораборемонтни подразделения на военноморските сили“, добави Шойгу.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy