Путин стартира създаването на нова световна икономическа зона

 Руският президент Владимир Путин започна създаването на нова икономическа зона. Тя ще гарантира независимостта на Русия, както и на страните, които са готови да си сътрудничат с нея, от САЩ и ЕС, обясняват политически анализатори речта на Путин на срещата на високо равнище на БРИКС на 23 юни. Според експертите това ще се превърне в предпазна възглавница за всички, които все още не са санкционирани. И това е сигнал към западните лидери, които провеждат тези дни срещи на върха на ЕС, Г-7 и НАТО.

Настоящата срещата на върха на БРИКС, чиято тема беше „Укрепване на висококачественото партньорство на БРИКС, навлизайки в ерата на глобално развитие“, се проведе във видео формат. В публичната си част кратки поздрави поднесоха лидерите на петте Владимир Путин (Русия), Си Цзинпин (Китай), Жаир Болсонаро (Бразилия), Нарендра Моди (Индия) и Сирил Рамафоса (ЮАР).

Президентът Путин отбеляза, че авторитетът на БРИКС и влиянието им в света „непрекъснато се увеличават“. „Това е обективен процес, тъй като петте държави имат огромен политически, икономически, научен, технологичен и човешки потенциал“, каза Путин.

Според него съвременните предизвикателства и заплахи са комплексни и имат „транснационален характер“. Те настояват за „търсене на колективни отговори“. „Само на основата на честно и взаимноизгодно сътрудничество можем да търсим изход от кризисната ситуация, която се е развила в световната икономика поради недомислените, егоистични действия на отделни държави, които, използвайки финансови механизми, всъщност разпространяват собствените си грешки в макроикономическата политика на целия свят“, подчерта президентът на Руската федерация.

Ръководството на страните от БРИКС в разработването на „обединяващ, положителен курс“ за формиране на многополюсен свят е търсено, убеден е Путин. Той е убеден, че този процес ще бъде подкрепен от много държави от Азия, Африка, Латинска Америка, които се стремят да „провеждат независима политика“.„Русия е готова да развива тясно многостранно сътрудничество с всички партньори от БРИКС и да допринесе за засилване на ролята му в международните отношения“, каза Путин.

Срещата на високо равнище на БРИКС тази година съвпадна с друго голямо международно събитие – срещата на високо равнище на ЕС, на която ще се решава въпросът за предоставяне на Украйна статут на кандидат-членка на ЕС (срещите на на Г-7 и НАТО ще се проведат в Европа следващата седмица). Речта на Путин е сигнал към европейските и западните лидери като цяло, че Русия е отворена и че е готова да развива отношения с други страни, да създава различен модел на политическо и икономическо взаимодействие.

Всъщност президентът на Руската федерация започва подготовка за създаването на „нова инвестиционна зона“, казва Алексей Мухин, генерален директор на Центъра за политическа информация. Ако лидерите на страните от БРИКС и страните, готови да се присъединят към „петорката“, приемат поканата на Путин и дойдат на Източния икономически форум през септември, това ще бъде „стартът на мащабна работа“, каза Мухин. „Тази нова инвестиционна зона, от една страна, ще бъде на разположение на Запада, от друга страна, тя е повече или по-малко автономна от западните инвестиции, което е един вид възглавница за безопасност за страните, които могат да бъдат обект на санкции.

Санкциите вече са въведени срещу Русия и отчасти Китай, в бъдеще – Индия, Бразилия. Никой не може да бъде имунизиран от своеволието на западните страни. Западът усети вкуса на кръв – и те няма да пуснат от лапите си тези държави, от които може да се спечели“, смята Мухин.

Речта на Путин има глобален характер, потвърждава Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшата Школа по икономика на Националния изследователски университет. Според политолога БРИКС трябва да стане сборен пункт на нов незападен световен ред, в който, както показва президентът, Русия има сериозна подкрепа. „Този незападен свят не обръща гръб на Русия. БРИКС обединява ключови незападни центрове на сила и трябва да работи по-интензивно за създаване на световна резервна валута, за която президентът Путин говори предишния ден, за изграждане на нова архитектура на световния ред, преди всичко икономическа, която да не зависи от Запада “, отбелязва Суслов.

Освен това тази нова „икономическа зона“, която експертите наричат още нов модел на взаимодействие, ще бъде по-гъвкава и прозрачна, казва Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни отношения. Този формат на свободно и равнопоставено сътрудничество се подкрепя се насърчава и от китайския лидер Си Цзинпин. „Европейският съюз е символ, пример за модела на икономическа интеграция от миналия век. Твърда интеграция, базирана на тайни правила. Форматът БРИКС дава възможност да се създаде по-гъвкав модел, в който потенциалните участници ще могат сами да определят формата и обхвата на своето участие“, каза Кортунов.

Коментарите са изключени