Пчелари пишат на Кьовеши за използването на опасни пестициди

Пчелари от Североизточна България обявиха във вторник, че ще сезират Европейската комисия и Европейската прокуратура заради позволени за употреба опасни пестициди през 2023 г. Председателят на сдружението „Български свободни пчелари“ Ясен Янев уточни, че преди това ще бъде изпратено писмо да президента Румен Радев и министерствата на земеделието и на здравеопазването.

През миналата седмица стана ясно, че служебната власт е разрешила и през 2023 година в земеделието у нас да се използват опасни за пчелите препарати за растителна защита от групата на неоникотиноидите, които са забранени в повечето страни-членки от ЕС.

Признанието направи министърът на земеделието Явор Гечев по време на заседание на парламентарната аграрна комисия в отговор на изричен въпрос, поставен от депутата от Албена Симеонова (“Демократична България” и „Зелено движение“).

Гратисът, който е извоюван от служебното правителство на Румен Радев се прави в полза на зърнопроизводителите, които ще могат да третират с тях семената от царевица

В детайли, разрешени са препаратите “Крайцер” и “Пикос”, които ще могат да се ползват само за третиране на царевица и само за Северна Българияв. Това са препарати, които защитават семената на зърнените култури от вредители в почвата.

По време на дискусията стана ясно, че зърнопроизводителите са настоявали опасните препарати да бъдат разрешени за цялата територия на страната и да се разреши освен царевица с тях да се третира и слънчоглед, но в последствие е одобрено през цялата 2023-а година двата препарата да се ползват само в Северна България и само за царевица.

С писмото пчеларите искат да се направи проверка и се изясни дали има картели, които умишлено поддържат изкупните цени на меда у нас най-ниски в Европа. Производителите настояват и за адекватни мерки на държавно ниво, за да се приравни социалният им статус към този на европейските им колеги.

Пари за сектора има, само че те не стигат до редовите производители, допълни Янев. Той уточни, че ако до 30 дни не се получи отговор на писмото, производителите са готови да излязат на протест.

Присъстващите на пресконференцията посочиха, че са изпращали проби в чуждестранни лаборатории, като резултатите показват наличие на повече от 20 пестицида, половината от които са забранени за употреба.

Пчеларят Петър Петров от Тервел обясни, че в района смъртността при медоносните насекоми е изключително висока. Много хора се отказаха от този бизнес и продължават да разпродават, секторът е в колапс, обясни Петров. Позицията му бе подкрепена и от Иван Желязков от Добрич.

Пчеларите не можаха да отговорят на въпроса от какво умират животните, като посочиха, че нямат адекватен отговор и от различните държавни институции, имащи отношение към проблема.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy