Първан Симеонов: Партиите гледат към третия мандат. Там ще са продълженията и дузпите

„Партиите гледат по-скоро към третия мандат. Там е по-интересно, не е ясно президентът на кого ще го връчи. Там ще са продълженията и дузпите. Може би всички вече са свикнали с мисълта, че се отива към избори“, коментира в понеделник пред БНР Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

Във вторник „Продължаваме промяната“ ще получи от президента мандат за съставяне на правителство след като това на ГЕРБ се провали с първия мандат. Няма особени очаквания за успех на евентуалния проектокабинет на ПП начело с акад. Николай Денков, тъй като ГЕРБ едва ли ще го подкрепи. При това положение се отива към последния трети мандат, който обаче не е задължително да отиде при третата политическа сила, а президентът решава на коя да го връчи с оглед на възможността й да се постигне мнозинство за кабинет.

Вариантите, измежду които ще избира Румен Радев, са БСП, „Демократична България“ и „Български възход“, тъй като ДПС и „Възраждане“ (съответно трета и четвърта политическа сила) практически нямат никакъв шанс.

Първан Симеонов изрази мнение, че за да има диалог между прозападния прогресивен лагер в България и консервативната част на политическия спектър, трябва да минат поне още едни избори, които да покажат, че друг път освен диалога няма.

„Новите избори не са новина, те са винаги зад ъгъла. Изборите през 2021 година бяха избори за промяна. Последните бяха за стабилизация. Едни предстоящи избори ще бъдат от по-нов тип, ще бъдат избори за решения. Изборите вече значат нещо… И няма как да я променим тази България, колкото и избори да правим. Ще трябва да свикнем, че това, което ни се привижда като пат, всъщност е здравословно равновесие между два автентични обществени сектора. Истинското мнозинство ще бъде между тези два стълба в българското общество“.

Анализаторът отбеляза, че партиите ще гледат да не излязат виновни за несъздаването на правителство:

„Трябва по нов начин да осмислим това, което ни се случи… Политиците започнаха война на взаимно изтребление. Раздалечаването между двете части на елита води до отдалечаване на народа от елита. Това може да избие в тежък популизъм, в желание за смяна на системата, в повече гласуване за радикалните играчи“.

Предлагането на радикални промени за промяна на модела на управление в страната е игра с огъня, подчерта социологът.

„Когато носиш отговорността, рискуваш рейтинга. Безкрайното протягане на президента с мандатите ще остави впечатлението, че на президента му харесва тази роля. Но по-скоро не е така, а партиите му я прехвърлиха. Ще дойде обаче краят на този момент и трябва да сме готови за него“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy