Първо посещение на Байдън в Мексико като президент на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна снощи на първото си официално посещение в Мексико – близо две години след началото на своя мандат, предаде Франс прес.

Първият ден от визитата днес ще бъде посветен основно на двустранните отношения между двете съседни страни, които не са безоблачни. Основни теми ще бъдат проблемът с нелегалната имиграция, борбата срещу наркотрафика и увеличаването на двустранния стокообмен.

Утре Мексико ще бъде домакин на тристранна северноамериканска среща на върха със Съединените щати и Канада.

Президентът на САЩ бе посрещнат от мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор на новото летище „Фелипе Анхелес“, на петдесетина километра североизточно от столицата Мексико сити. АФП определя това като жест на Байдън към Лопес Обрадор, тъй като това летище е „скъп на сърцето“ проект за домакина.

Миналата година мексиканският президент не дойде на срещата на върха с латиноамериканските страни, която американският му колега организира в Лос Анджелис.

Вчера Байдън посети границата с границата с Мексико. Засиленият миграционен натиск е един от най-наболелите въпроси в САЩ и крие политически рискове за президента, който загатва, че възнамерява да се кандидатира за нов мандат на изборите през ноември догодина.

Вчера мексиканските власти знаково експулсираха 200 мигранти от границата към град Сиудад Хуарес.

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се присъедини тази вечер към президентите на САЩ и Мексико за обща вечеря. Официалните разговори между тримата лидери ще са утре.

Президентът на САЩ възобнови срещите в този формат през 2021 г. след петгодишно прекъсване по времето на неговия предшественик на поста Доналд Тръмп.

Байдън пристигна в Мексико на фона на размириците в Бразилия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy