Радев вкара в обръщение нова опорка срещу военната помощ

Докато военните министри от НАТО обсъждат как да увеличат военната помощ за Украйна, българският президент Румен Радев за пореден път се обяви срещу изпращането на въоръжение на Киев. Този път държавният глава реагира конкретно срещу “ изпращане на въоръжение от резервите на българската армия“ в зоната на воените действия. 

 

„Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които не могат да контролират. Виждате, че войната навлиза във фаза на пълно изтощение и тя въвлича всички ни. Аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия“, посочи Радев.

 

Изричното посочване на резервите не е случайно, защото това е един от възможните модели, по който да се помогне на Украйна. Ползват се резервите от боеприпаси, след което се допълват. Въпросът има и друга гледна точка, тъй като някои от боеприпасите са с изтичащ срок на годност, и това създава нови проблеми за въоръжените сили, включително опасност от инциденти. 

 

В момента военното министерство, например, работи върху промени в Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси (ВВЗ) на МО, според които боеприпасите, които са в края на своя експлоатационен ресурс, ще могат бъдат предоставяни на производители, които да връщат съответните количества, но новопроизведени, включително и с подобрени характеристики.

 

Основната част от наличните във Въоръжените сили ВВЗ от боеприпаси са българско производство и в случай, че бъдат създадени необходимите условия за реализация на посочения подход, проблемните въпроси ще бъдат решени в голяма степен. 

 

„Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение, то може да бъде постигнато само с незабавно прекратяване на огъня и диалог“, каза държавният глава, който се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на село Устина по случай Деня на лозаря и св. Трифон. Той участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята.

 

Радев посочи, че служебното правителство е изпълнило решение на 48-ото Народно събрание за изпращане на военна помощ в Украйна. 

 

„Нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията на хората и нека не забравяме, че това е парламентът, който се саморазпусне от страх да формира правителство и да поеме отговорност“, каза президентът.

 

Радев вече предупреди служебното правителство да не изпраща нова военна помощ на Украйна.

 

„Служебното правителство изпълни задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави на Украйна въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска“, каза президентът Румен Радев миналата седмица. 

 

България седмици водеше разговори за нова военна помощ за Украйна, включително с наши съюзници от НАТО, за възможността да получим заместващи способности.

 

Мнозинството от депутати в последния парламент също имаха очаквания да последват още траншове военна помощ. 

 

В момента в НАТО и ЕС има съгласие военната помощ за Украйна да продължи в очакване на нова мащабна руска офанзива, включително с тежка техника.

 

Украйна е отправила искане и към България за различни боеприпаси, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси, но все още няма информация какво е договорено.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy