Радев връчва третия мандат на БСП

На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в неделя.

Това е последната възможност за съставяне на правителство преди да се отиде на нови предсрочни избори. До връчването на третия мандат се стигна след провала на първите два – съответно на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

Мандатът, които ще бъде получен в понеделник от БСП е по-различен от първите два. Първо защото сега Радев избираше на кого да го връчи, а преди това трябваше да ги даде съответно на първата и на втората политическа сила. Това обаче не е единствената разлика. Първите два мандата се връчват на кандидат за премиер и имат срок от седмица за връщането им, независимо дали са изпълнени или не.

При третия ситуацията е малко по-различна – той се връчва на парламентарна група, която да предложи премиер и в конституцията не е записан срок, в който мандатът трябва да се върне на държавния глава.

Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. В решението обаче не е посочен срок за издигането на кандидат за министър председател, който да го върне, независимо дали изпълнен или не. Това оставя евентулана възможност за забавяне преди парламентът да бъде разпуснат.

Очаквайте подробости.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy