Радев завършва консултациите с партиите в петък

0

Президентът Румен Радев ще проведе в петък консултациите с представителите на парламентарните групи на „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В четвъртък той ще приеме първо двете най-големи формации в новия парламент – ГЕРБ и „Продължаваме „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). 

При 48-ото Народно събрание Радев разточи консултациите и те се проведоха за около месец, но сега той следва друга стратегия и изпълнява скоростно процедурата. 

Още след изборите обаче президентът заяви, че този път няма да бави процедурата.

По неофициална информация се очаква президентът да връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ още в началото на следващата седмица.

Как реагираха партиите?

Решението на Радев да забърза процедурата по връчването на мандатите и да започне с консултациите предизвика реакции сред партиите в парламента.

„Консултациите се насрочват доста бързо. Явно президентът този път няма желание да даде време на Народното събрание (НС) да има свободата и комфорта да излъчи в по-удобни срокове правителство“, каза Лена Бориславова от ПП, която днес официално бе освободена от депутатския си пост. 

Още по темата:

Радев скоростно започва консултациите

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че президентът има право да определя „кога и в какъв срок да насрочва консултациите“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че насрочените консултации са просто формални: „Една формална процедура, която президентът ще извърви също толкова формално“. По думите ѝ в предишните парламенти консултациите на са спомогнали за разбирателство между партиите и коалициите.

„Истината е, че президентът е налагал два различни начина на водене на тези разговори и темпото не е било нито веднъж еднакво. Виждаме малко по-бърз ход, който рязко контрастира с този при предходното Народно събрание“, добави той.

„Президентът си носи отговорност кога да връчва мандатите – за ИТН няма значение. Консултациите за съставяне на правителство- дали са бързи или бавни, няма да повлияят на законодателството“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Какво следва след приключването на консултациите?

След като всички консултации бъдат проведени, може да бъде връчен първият проучвателен мандат на ГЕРБ. В конституцията няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Формацията ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. За връщането му отново ще има срок от седмица.

С третия мандат ситуацията е малко по-различна – той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация. Ако се стигне до това, Радев ще избира между „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН.

Предпочетената формация ще има пак седем дни, но за да излъчи кандидат за премиер.

След това на практика няма срок за връщането на мандата. Ако и той бъде неуспешен – парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени поредни предсрочни избори.

 

*Очаквайте подробности

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy