Радев защити шефа на ДАНС: Целта е службите да бъдат овладени

Президентът Румен Радев даде ясно да се разбере, че не е готов да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, както поиска премиерът Николай Денков преди три дни.

“Реалните мотиви са известни отдавна – целят овладяването на службите, чухме ги в оня запис“, каза Радев в понеделник.

Toй не отговори на конкретен въпрос дали ще подпише уволнението на Тончев, който бе назначен през 2021 година от него и служебното правителство на Стефан Янев, но го защити и нападна за пореден път правителството на Николай Денков. 

Шефът на ДАНС се освобождава с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. Денков обясни, че иска уволнението на Тончев заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

“В Закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС, и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на премиера. По логиката на министър-председателя и самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг в името на оцеляването си“, каза Радев.

Според Закона на ДАНС пълномощията на председателя се прекратяват предсрочно по негово искане, при навършване на 65-годишна възраст, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца, при установяване на конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, който накърняват престижа на агенцията.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=315&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.nova%2Fvideos%2F850485693243960%2F&show_text=true&width=560&t=0″ width=“560″ height=“430″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Денков обясни подробно мотивите си, като сред тях са саботажа на машинното гласуване, провал в борбата с прането на парите, липсата на надеждна информация и други.

”Не бива да се използват изборите за нова атака към ДАНС, докато не се случи плана от записите. Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил“, каза президентът Румен Радев.

ПП-ДБ от месеци настоява за реформа в сектора, която да отнеме лостовете за влияние на президента и да бъдат сменени шефовете на службите, но ГЕРБ и ДПС ѝ се противопоставиха.

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново защити Тончев, като коментира, че не се налага освобождаването му.

Държавният глава коментира и изборният ден.

„Благодаря на всички граждани, които излязоха и гласуваха. Всеки нов кмет идва с очакване за промени към по-добро, но това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва освен всичко да се справи и с рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно вече понижава легитимността“, посочи Радев.

  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy