Радев наложи вето върху изпращането на БТР-и в помощ на Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя на Украйна бронирана транспортна техника.

Радев е един от малко европейски лидери, който заема проруски позиции, а сега спира и военната помощ за Киев.

Става въпрос за около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес, които не се ползват и някои от тях не са в добро техническо състояние.

Още по темата

„Епилирани мозъци“ и приказки за казарма: Как България реши да помогне на Украйна с БТР-и
22 ноември 2023 13:20

Според Радев депутатите “не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост“.

“Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони“, посочва Радев.

Техниката, която е част от запасите на жандармерията, не е ползвана през последните около 25 години. БТР-те са произведени преди около 50 години.

Радев обаче се връща към наводненията в Карлово и Царево и смята, че машините може да се използват в подобна ситуация.

Още по темата

Българската военна помощ за Украйна ще се увеличава
1 юли 2023 09:33

Освен това според него техниката е “особено подходяща за ползване във високопланинските погранични райони и при тежки зимни условия“.

“Климатичните промени предполагат, че случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват, което налага укрепването, а не отслабването им“, посочва Радев.

Срещу решението в пленарна зала гласуваха депутатите от БСП и „Възраждане“, които използваха дебата за лансирането на обичайните си тези за предаване на националните интереси, които „оцветиха“ с коментари за епилатори, казарма и барут. 

Очаква се депутатите да прегласуват решението.

Радев и назначените от него служебни правителства блокираха военната помощ за Украйна, но кабинетът на Николай Денков обяви, че ще продължи да помага на Киев. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy