Радев: Не съм се ръководил от акцията в Nexo при връчването на третия мандат

Президентът Румен Радев заяви, че акцията в Nexo не е повлияла на решението му на коя формация да връчи третия мандат.

„Не съм се ръководил от скандала Nexo за своя избор. Той избухна, след като съм взел своето решение“, каза държавният глава пред журналисти, но след това обяви, че този казус „има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на ДБ“. 

Преди ден Румен Радев връчи последния мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание на БСП и то с аргумента, че тя има най-големи шансове да реализира мандата. Заявките на останалите партии да показват точно обраното – БСП на практика бе формацията с най-слаби перспективи да събере мнозинство. През последните седмици имаше спекулации, че е възможно президентът да връчи третия мандат не на БСП, а на „Демократична България“, след като ГЕРБ и ПП дадоха да се разбере, че е възможно да подкрепят формацията. В събота съпредседателят на ДБ Христо Иванов заподозря, че целта на акцията с Nexo е била силно да намалее вероятността формацията му да получи третия мандат. Ден по-късно президентът обяви решението си да връчи мандата на БСП. 

Във вторник на въпрос защо е дал третия мандат на формация, която изглежда няма как да събере подкрепа за редовен кабинет, Радев отговори: „А вие откъде знаете коя партия може да създаде и коя не. Има 7 партии и всяка има позиция, аз така съм преценил“. 

„БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, показа, че е готова на компромис, на решения, които да са общи за всички партии или поне за мнозинството такива. БСП показа, че може да влиза в коалиции. Това не е малко. БСП беше основният фактор за решаване на кризата с избора на председател на Народното събрание“, каза още Радев.

От изборите през април 2021 година Радев неизменно връчва третия мандат на БСП. Така това е четвъртият път, в който социалистите получават последната възможност за съставяне на правителство преди да се стигне до парламентарни избори

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy