Радев обсъдил с Блинкън нефтопровод Александруполис-Бургас и изтребители на лизинг

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в петък вечер. Двамата обсъдиха теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

Акцент в разговора им е била енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски петрол. Президентът Радев откроил възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчертал още държавният глава. Румен Радев изразил очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, се казва в съобщението.

Двамата обсъдили и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев призовал за търсене на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчертал Румен Радев.

Президентът и държавният секретар обсъдили и необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy