Радев пита ГЕРБ за срокове за приемане на ключови закони и бюджет

Президентът Румен Радев запита първата политическа сила ГЕРБ колко време й е нужно за преговори за съставяне на правителство, в какви срокове парламентът може да приеме бюджет и ключови законодателни промени.

Това стана по време първата от серията от консултации, които държавният глава е длъжен да проведе с парламентарните партии преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и законите. И тук става водещ факторът време. Явно много български граждани заложиха на вашия опит и е добре да знаем какви са вашите виждания за решаването на тези задачи. Колко време е необходимо за воденето на пълноценни преговори за съставяне на правителство и то както са вашите амбиции – с вашите доскорошни най-отявлени антагонисти? И ако това не стане, имате ли резервен план за съставяне на правителство. Колко време според вас е необходимо за приемането на държавен бюджет и то в двата варианта – ако се състави правителство и ако не се? Сроковете по удължителя срок на бюджет изтичат и до края на април служебното правителство трябва да внесе бюджет. И колко време е необходимо за внасянето на законопроекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост?“, попита Радев по време на срещата с ГЕРБ и обяви, че ще зададе същите въпроси и на останалите формации.

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път изнесе речта си как нито една партия не може да се справи сама; как ГЕРБ иска да управлява с втората политическа сила „Продължаваме промяната-Демократична България“ и затова проявявали търпение. „Въпросът е дали колегите ще преодолеят… и за съжаление това, което само чуваме в момента, е какво щели да кажат на една партия избирателите“, каза той, без да назовава ПП-ДБ, но цитирайки един от основните им аргументи да откажат подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresidentRumenRadev%2Fvideos%2F3502776310040928%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Борисов повтори, че има и друг вариант за правителство, отново без да уточнява, това е управление на ГЕРБ с подкрепата на БСП, ДПС и ИТН: „То винаги може да се намери и друг план, но той нито ще е стабилен, нито ще е дългосрочен, нито ще успокои обществото, нито ще даде перспективи на България“.

От думите на Борисов се разбра, че партията му вече не поддържа позицията си, че бюджет ще се приема само след избиране на редовно правителство:

„Ние, знаете, сме отговорни. Като се опре до бюджета, ще търсим начини да се решава. Няма да оставим юни месец държавата да влезе във финансов колапс. Затова се опитваме да сме отговорни“.

Радев обаче отново настоя да чуе срокове, които според ГЕРБ са нужни за преговори за правителство, за приемане на бюджет и за законите по плана за възстановяване, Шенген и еврозоната.

Тук думата взе председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. По думите на ѝ се очаква парламентарните комисии да бъдат създадени до края на следващата седмица. „Те могат да започнат своята работа или в края на следващата седмица, или след 1 май. Приоритет са законите, които ние разговорите с ПП-ДБ записахме като важни“, каза тя.

Според нея, ако се постигне договореност с останалите партии в парламента, в рамките на 2-3 седмици, при съкратени срокове, може да бъдат разглеждани възможно най-много закони.

Атанасова подчерта, че има няколко закона по плана за възстановяване, които още не са внесени от служебното правителство.

„Аз мога да ви гарантирам, че всички закони, те остават много малко, ще бъдат внесени. Надяван се да не последват съдбата на Кодекса за застраховането, той беше внесен в предишния парламент, но някак си спонтанно беше отхвърлен. А той е изключително важен за нашата пълноценна европейска интеграция“, отговори Радев. В предходното Народно събрание депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ бойкотираха две заседания на икономическата комисия в парламента, което на практика саботира промените в Кодекса за застраховането, свързани със системата „Зелена карта“.

„Явно с тази изборна победа българските избиратели възложиха на вас една огромна отговорност, защото всички знаем, че първата политическа сила в парламента нови най-голяма отговорност за съставяне на правителство. И то правителство съставено възможно най-бързо, с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и на криза“, каза държавният глава в началото на срещата.

Радев заговори и за провелата се среща между ГЕРБ и ПП-ДБ на тема бюджет. „Чух вчера така амбициозната ви заявка за Закон за държавния бюджет, в който няма да се пипат разходите и данъците и ще има 3% дефицит. Пожелавам ви въображение и успех“, каза той.

Финансовият министър в неговото служебно правителство е на мнение, че ако не се вземат мерки, бюджетният дефицит ще скочи до 6.9%. Затова Росица Велкова още миналия месец предложи да въвеждането на еднократен солидарен данък върху свръхпечалбите на фирмите през второто полугодие на 2023 г., но нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ подкрепят тази идея.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy