Радев: Шенген може да се размине, ако НС не приеме закона за главния прокурор

“Парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа“, каза президентът Румен Радев. 

 

Той отново призова да бъдат приети антикорупционният закон и законът за отговорността на главния прокурор.

 

“Ако този парламент не ги приеме, ние няма да може да се възползваме пълноценно от този огромен успех, който постигнахме на дипломатическия терен и на най-високо политическо равнище. За първи път България получи ясна подкрепа и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 г. Критично важно е тези два закона да бъдат приети“, каза държавният глава.

 

“Не искам да говорим за трети мандат преди да са изчерпани всички опити с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок“, каза Радев, след като депутатите отхвърлиха декларацията на „Продължаваме промяната“ с управленски приоритети.

 

Очаква се ПП да върне неизпълнен мандата в началото на следващата седмица.

 

Румен Радев каза, че националната сигурност на страната е непрекъснат ангажимент и усилия не само на Министерството на отбраната, но и на всички политици и на цялото общество.

 

Toй за пореден път призова да се решат и проблемите във военната авиация. 

 

„Взе се решение за ескадрилата F-16, но докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила ще минат много години. Минимумът е 2028-2030 г. Дотогава трябва да намерим решение. Вариантите, по които работят в Министерството на отбраната, са изтребители втора ръка на лизинг от съюзническа държава“, каза още президентът. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy