Радио „Свободна Европа“/“Свобода“ отваря нова секция в Рига

Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ (RFE/RL) откри нова секция в Латвия, за да осигури покритие на новините, свързани с Русия, предаде ДПА.

Секцията има за цел „да се противопостави на дезинформацията на Кремъл и да предостави на рускоезичната аудитория достоверни новини и обективни репортажи“, се казва в прессъобщение на американската медия.

„Това ще ни позволи да достигнем до увеличаващата се аудитория в Русия въпреки репресиите на Кремъл срещу нашите журналисти и независима медия“, каза при официалното откриване президентът на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ Джейми Флай.

Секцията на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Москва беше принудена да затвори заради натиска на Русия срещу медиите. Новата секция в Рига е замислена да неутрализира въздействието от нейното закриване.

Бюрото в Рига, в което ще работят около 40 души, ще бъде обслужвано от журналисти от руската секция на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ и телевизионния канал „Настоящее Время“.

Новата секция на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ ще подготвя и предавания за рускоезичното малцинство в балтийските държави.

„Искаме да сме сигурни, че нашите предавания се развиват, за да отговорят на нуждите на руската аудитория, която е изправена пред значителни предизвикателства след нахлуването на Путин в Украйна“, каза при откриването Флай за ДПА.

Президентът на Латвия Егилс Левитс приветства откриването на новата секция.

В речта си той припомни ролята на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ по време на Студената война, когато американската медия предоставяше на хората зад Желязната завеса информация от „свободния Запад“. Левитс каза, че целта на нейната мисия не се е променила.

Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“, основано през 1951 г., се финансира от правителството на САЩ, но има независима редакционна политика.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy