Радка Аргирова: При първи симптоми на грип да се приемат противогрипни препарати, а не антибиотици

Втрисане, температура, болки по цялото тяло – като мускулна треска, стомашни неразположения. Това са симптомите на грип, при които човек трябва да потърси лекар и евентуално да се изолира, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в неделя пред БНТ.

Тя коментира също, че е добре още в началото човек да започне с прием на противогрипни препарати, които добре повлияват симптомите. Но не антибиотици, грип не се лекува с антибиотик, каза вирусологът.

Проф. Аргирова обясни, че инкубационният период при грипния вирус може да е и по-малък от 24 часа, тоест човек да почувства симптомите буквално часове след като е бил в контакт със заразен. Носенето на маски и отстоянието са мерки, за които вече не се говори, а би трябвало да се сещаме, че когато ходим на масови събития е добре да носим маски. Ако почувстваме каквото и да е неразположение, първо да сложим маска и после да търсим лекарска помощ, съветва вирусологът.

В момента има „коктейл“ от различни вируси – грипни, риновируси, аденовируси, има случаи и на COVID-19, уточни проф. Аргирова. По думите ѝ в момента от респираторните инфекции страдат най-често децата до пет години и възрастните с хронични заболявания.

Вирусологът прогнозира, че пикът на грипната вълна ще е в средата на февруари, както се случва почти всяка година. Няма да има национална грипна ваканция, защото вълната се движи с различно темпо в различните области на страната. По думите на проф. Аргирова грипната вълна тази година не е толкова силна и опасна, имало е случаи на много по-сериозно разпространение, каза тя.

Тази седмица грипна епидемия бе обявена в областите Бургас и Шумен, децата там са в грипна ваканция.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy