Радостин Василев: Хазартни босове ощетяват бюджета с 300 млн. лв. през схема с бонуси

Има голям проблем с данъчното облагане на онлайн залозите. С раздаването на „бонуси“ хазартните оператори си намаляват печалбите и съответно данъчната основа за облагане, което е ощетило бюджета с 300-400 млн. лв. в последните 5-6 години, алармира депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на спорта Радостин Василев. Той се включи в дебат за рекламата на хазарт, организиран от парламентарната комисия за младежта и спорта.

„Обявява се например 300 лв. начален бонус, който хазартният оператор отчита като счетоводна загуба, за да намали своята печалба. А това не е загуба, защото няма активен залог. Щетите са за 300-400 млн. лв.“, обяви пред депутатите Радостин Василев. Той призова Националната агенция за приходите (НАП) да направи ревизии на всички онлайн хазартни оператори. „Един от тях е в Дубай заради 500 – 600 млн. лв., но другите безчинстват“, коментира Василев. По данни на НАП легалните хазартни фирми в онлайн залаганията са 16.

Пред Mediapool Василев посочи, че знае за схемата от анонимен сигнал, който получил като министър на спорта. Тогава той направил проверка по случая и след като проблемът се потвърдил, предал документите на НАП, но след това правителството на Кирил Петков паднало. „Затова сега ще поставя въпроса на парламентарен контрол до министъра на финансите. Много Божков-ци ощетяват този сектор“, добави Василев. По думите му сегашният министър на спорта Весела Лечева е в огромен конфликт на интереси, тъй като представител на семейството й контролира хазартния оператор „Сезам“. „Чух, че Лечева готви огромни съкращения в държавния тотализатор и иска да го съсипе, а тя е в огромен конфликт на интереси. Това е брутално. Няма такава държава“, каза Василев, който преди време беше депутат от „Има такъв народ.“

Другият проблем с данъчното облагане на хазарта според него е при наземните казина, които плащали твърде малко данъци и такси върху ротативките.

„В момента секторът е картелизиран и не подлежи на никакъв контрол“, обобщи Василев.

Преди дни и Mediapool сигнализира за евентуален проблем с облагането на онлайн хазарта. При онлайн залозите дължимата хазартна такса е 20% върху „разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби“. Така базата за облагане не са залозите, събирани на входа (какъвто беше случаят с лотариите на Божков), а това, което се получава, когато от тях се извадят печалбите на участниците. Тоест, каква такса ще се плати, в голяма степен зависи от това какви печалби накрая отчита операторът.

На теория въпросните печалби трябва да са обективна величина, неподлежаща на манипулации. Легалните оператори в България по закон подават в реално време към сървър на НАП данни за игралните сесии, направения залог от всеки участник, както и всяка изплатена печалба. Централната компютърна система на хазартния оператор трябва да осигурява онлайн регистрация на всяка транзакция в системата на НАП, като всяка нова версия на използвания софтуер се вписва в регистър. Как обаче цялата тази система за регистрация на оборотите в онлайн хазарта работи на практика, никога не е отчитано пред обществото. Нито пък НАП е оповестявала специални проверки на този сегмент от бизнеса.

НАП: Ръст на събраните данъци и такси от хазарт през 2022 г.

Чувствителен ръст на събраните данъци и такси от хазарт отбелязва през 2022 г. (към 30 ноември) Националната агенция за приходите, става ясно от данни, предоставени от институцията на Mediapool по заявление за достъп до обществена информация.

От тях става ясно, че в разгара на лотоманията държавният бюджет е прибирал по около 220 – 230 млн. лв. от данъци и такси върху хазарта годишно. В годината на пандемията и затварянето на лотариите на Божков (2020 г.) приходите спадат до около 190 млн. лв., но през 2021 г. се възстановяват на предпандемичните нива, а през 2022 г. бележат чувствителен ръст до 299 млн. лв., при това месец преди края на годината.

Постъпили в НАП държавни такси върху хазарта (данни на НАП)

Постъпления от корпоративен данък върху игралните съоръжения (данни на НАП)От данните се вижда и ясното преразпределение в хазарта – от наземни залози и лотарии към онлайн залагания. През 2018 и 2019 г. данъците и таксите върху онлайн залаганията формират едва около ¼ от внесените налози от сектора, докато след това има непрекъснат ръст и в момента те допринасят за около 60% от приходите в бюджета от хазарт.

 

Постъпления по видове държавни такси от хазарт (ал. 3 – лотарии и наземни спортни залози, ал. 4 – онлайн залагания)

МФ готви ограничения за хазарта

Снимка: Getty Images

НАП съвместно с Министерството на финансите обсъжда предложения за законодателна промяна, казаха от данъчната агенция по време на парламентарната дискусия. Оттам не дадоха никакви подробности. Не стана ясно дали ограничението ще е свързано само с рекламата или и с достъпа до игралните зали.

Преди това неправителствени организации поискаха сериозно ограничаване на рекламата на хазарт – или пълна забрана, или частична – до 22 ч., каквито практики има в други държави. Представителите на игралната индустрия пък отново обявиха инициативата си да се саморегулират, като ограничат доброволно рекламата между 5 и 18 ч. след 1 януари 2023 г. и като премахнат съобщенията за наградния фонд и печалбите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy