Разработва се проект газохранилището „Чирен“ да произвежда зелен водород

Стартира разработването на пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на подземното газово хранилище „Чирен“, съобщи неговият оператор – държавната „Булгартрансгаз“.

Това ще става в партньорство с „Главболгарстрой Холдинг“, чиито дружества участват в извършваното разширение на газохранилището, с америските компании „Солар Търбайнс“ и „Хъниуел“, които са подизпълнители в този проекти, както и италианската „Пиетро Фиорентини“ – всички те водещи разработчици и доставчици на технологии и в областта на производството и използването на водородно гориво. .

Компаниите ще изготвят заедно проучване с няколко варианта за капацитета на инсталациите и оборудването за производство на зелен водород, съотношения на смесване и други характеристики. Зеленият водород, произведен по проекта, се предвижда да се използва за технологични нужди като гориво на площадката и не се планира да се доставя на трети страни, посочват от „Булгартрансгаз“.

Този първи по рода си за региона пилотен проект за водород ще покаже на практика ефективен начин за намаляване на емисиите на парникови газове, според изпълнителния директор на държавния газов оператор Владимир Малинов.

„Убеден съм, че след днешното подписване на Меморандума за разбирателство ползотворното партньорство между българските, американските и италианската компании през годините ще се задълбочи“, каза още той. По думите му водородът е основен стълб на бъдещето на икономиката и енергетиката с нулеви емисии. „Опитът на операторите на газопреносни мрежи ще гарантира сигурност на инфраструктурата, която да се използва и за пренос на водород“, допълни Малинов, цитиран в прессъобщение на газовия оператор.

Меморандумът за проекта е бил подписан в рамките на конференцията „Новата енергийна среда в Югоизточна Европа“, която се провежда във Вашингтон, САЩ. Тя е организирана от Делфийския икономически форум, Бизнес съвета за международно разбирателство и Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност. Пред форума Малинов е представил проектите на дружеството за увеличаване свързаността на българската със съседните газови мрежи, както и проекта си за развитие на бъдещата водородна мрежа в България.

Първата фаза на проекта за инфраструктура за пренос на чист водород в България – изграждане на 250 км тръбопровод от София до българо-гръцката граница с две компресорни станции, е предложен за проект от общ интерес за ЕС. „Разработваме и проекти за адаптиране на газопреносната мрежа, така че да работят с до 10% водород“, казва още Владимир Малинов. От „Булгартрансгаз“ припомнят, че дружеството е член на Европейския алианс за чист водород и активен участник в инициативата European Hydrogen Backbone.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy