Разследването срещу Nexo бързо се завъртя в политическата месомелачка

Разследването срещу криптобанката Nexo, която се проверява за потенциално пране на милиарди и за трансфер на криптовалута към терористичната групировка „Хамас“, бързо се завъртя в политическата месомелачка. В петък от ГЕРБ настояха да се провери дали криптокомпанията не е финансирала “Продължаваме промяната” и изкараха аргументи за връзки на депутати от ПП с компанията. Слави Трифонов не се стърпя и още с нощно видео в четвъртък изкара твърдение, че компанията е консултирана от лидера на ПП Асен Василев, а друг депутат от ПП – Настимир Ананиев е съдружник със собственик Nexo в трето дружество. Оказа се обаче че Настимир Ананиев от ПП от година не е в съдружие с eдин от собствениците на Nexo Антони Тренчев. На свой ред Ананиев обяви, че завежда дело срещу Слави Трифонов.

Тома Биков: Добре е да се провери дали има финансиране на ПП от лица, свързани с Nexo

“Добре е да се провери дали има финансиране на “Продължаваме Промяната” от лица, свързани с Nexo”, каза в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Биков се мотивира, че има свързаности на бивш и настоящ депутат от “Продължаваме Промяната” с Nexo. Той твърди, че в единия случай бившият депутат Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив, в другия – Настимир Ананиев е съдружник на един от съсобствениците на Nexo и в същото време е съдружник с гражданин на Руската федерация във фирма “Нефтогаз”.

Споменатият Александър Ракшиев бе депутат от “Продължаваме промяната” в 47-ото НС. Относно Настимир Ананиев се визира неговото съдружие с бившия депутат от Раформаторския блок Антони Тренчев в дружеството – „Форекс Капиталс” ЕООД. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че и двамата за отписани като съдружници в компанията на 5 април 2021 г.

Ракшиев: Невярно и недостойно е обвързването на ПП с Nexo

Нападките обаче бързо започнаха да изглеждат повече от спорни. С пост във фейсбук Александър Ракшиев посочи, че никога не е бил шеф в Nexo.

“Преди всичко, искам да кажа, че съм работил за компанията Nexo, но никога, подчертавам, НИКОГА, не съм бил управител на дружеството, както и не съм заемал ръководни длъжности в него. Като служител на Nexo аз съм бил на длъжност “специалист продажби”, с трудов договор. Бях един от 600-те служители на компанията в България. Прекратихме отношения през ноември месец 2021 г.”, написа бившият депутат от “Продължаваме промяната”.

Той коментира и опитите за обвързване на “Продължаваме промяната” с Nexo.

“Разбрах, че едва ли не “Продължаваме Промяната” е свързана с Nexo, което е напълно невярно и е крайно недостойно използването на факта, че съм бил народен представител от Пловдив, за политическа кампания. В същото време тези, които атакуват ПП, не коментират работата на прокуратурата по случаи като 8-те джуджета, къщата в Барселона, кражбите по магистрала “Хемус”, схемите в БАБХ, или кражбите в енергетиката. Разследвания, по които има предостатъчно материали, но почти нулев прогрес…Бих искал всички спекулации с доброто ми име да спрат – и ще взема правни мерки”, посочва още той.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRakshievPP%2Fposts%2Fpfbid02B8QxM4trYVjD6FzcoTrGHcBwSAtDtygkD4RaBkueEdRxNALaHf1tLwGhgvZut1Wsl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“284″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Настимир Ананиев: Ще съдя всеки, който уронва авторитета ми

Очаквано на хвърлената ръкавица от ГЕРБ реагира Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната”.

„Във връзка с тиражираното мое име относно последните събития искам да заявя, че съм се консултирал с адвокат. Ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват.“, каза в парламента Настимир Ананиев.

Той уточни, че познава Антони Тренчев от 43-ото Народно събрание, в което двамата са били народни представители.

“Имали сме намерение за дейност и за съвместни проекти, които, за съжаление, не се осъществиха, тъй като нито на мен, нито на него му стигна времето за това”, обясни Ананиев. Той отрече да е в съдружие с Антони Тренчев или да е в управителни органи на каквито и да е дружества.

„В момента не съм в съдружие нито с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи, което е нарушение на закона, в каквито и да е дружества. Бил съм в съдружие преди няколко години“, посочи още Ананиев.

Тренчев и Ананиев бяха депутати от вече несъществуващия „Реформаторски блок“ в 43-ото Народно събрание. По това време двамата бяха част от създадената от Меглена Кунева ДБГ. Партията не успя да влезе в парламента след изборите през 2017 година и тогава Кунева подаде оставка като председател на формацията. Тогава тя посочи за временни ръководители на партията двамата зам.-председатели по онова време – Антони Тренчев и Димитър Делчев. Тогава неофициално Ананиев беше от подкрепящите идеята Тренчев да стане постоянен лидер, но в партията бързо се разбра, че очакванията са постът да отиде при Делчев. В крайна сметка Ананиев и Тренчев решиха да напуснат ДБГ още преди провеждането на конгреса за избор на председател. Оттогава досега лидер на партията е Димитър Делчев.

По отношение на атаките от ГЕРБ, Настимир Ананиев каза – ГЕРБ явно са новия разследващ орган на прокуратурата, “може би след закриването на спецпрокуратурата, те са ново разследващо звено”. Няма проблем, нека да разследват, ние нямаме какво да крием”, каза Ананиев. А след това добави – въпросът е, че когато се разследва, трябва да се разследва всичко, а не избирателно, добави Ананиев.

Първото дело ще е срещу Слави Трифонов

Първото дело, което ще заведе Настимир Ананиев във връзка с опитите му за заместване в скандала с Nexo ще е срещу лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов, стана още ясно в петък. Вечерта в четвъртък с видео във фейсбук Трифонов изкара твърдение, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е бил близък с управителите на Nexo и „всеки ден ходил в офиса им, за да ги съветва“. Той също твръди, че депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев имал общи фирми с разследваната компания.

„Ако бяха хора, свързани с „Има такъв народ“, това щеше да е първа новина. Това е това, което гледаме всеки ден. За да има хора, които толкова да бъдат лъгани, лъжата е станала разменна монета и силата е в това да лъжеш, защото всички ти вярват“, заяви Трифонов.

Настимир Ананиев уточни, че завежда делото заради лъжи.

„Срещу Слави Трифонов и гласа зад камера, който му подсказва, ще заведа дело със сигурност заради лъжите, които се изрекоха. Защото когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, трябва да поемаш отговорност. Трябва да се знае в България, че когато някой си позволява да лъже и да прави внушения, ще поеме отговорност в съда“, каза Ананиев в петък.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy