Разследван за корупция бивш зам.-министър е трудоустроен в „Автомагистрали“

Бившият заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов, когото прокуратурата проверява за корупция, е трудоустроен в държавната фирма „Автомагистрали“. Това стана ясно по време на пресконференция на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, на която изнесе данни за незаконно строителство за над 1 млрд. лв. от страна на държавата и общините.

„Захари Христов сам пожела да напусне заемания пост. Заяви, че е готов да продължи да работи и съм го назначил в „Автомагистрали“, каза Шишков. Той допълни, че не може да се говори за трудоустрояване на Христов, независимо че той е филолог по образование и няма почти никакъв опит в пътното строителство.

Захари Христов бе освободен от поста заместник-министър на регионалното развитие на 2 декември 2022 г., след като прокуратурата беше сезирана за корупция от негова страна, докато заемаше същия пост в служебното правителство на Стефан Янев. До момента от държавното обвинение отказват да дадат информация какво е установила проверката по случая.

Четири дни по-късно – на 6 декември, Христов вече е назначен в директорския борд на „Автомагистрали“, показва справка в Търговския регистър. Той е заел мястото на Николай Магриотов Едрев, който влезе в ръководството на държавната компания през август 2022 г.

Почти по същото време, по което тече назначението на Христов, държавната компания за първи път участва в търг за основен ремонт – два тунела на магистрала „Хемус“. „Автомагистрали“ играе заедно с частни фирми, като според хора от пътния бранш това е сигурен индикатор кой ще спечели поръчката.

Иван Шишков направи рокади в „Автомагистрали“ почти веднага след като стана служебен министър – през август 2022 г. Тогава той освободи назначените от предшественика му Гроздан Караджов трима началници от квотата на МРРБ и върна отново на поста изпълнителния директор инж. Иван Станчев, който заемаше същия пост и по времето на служебното правителство на Стефан Янев.

Иван Станчев започна работа в „Автомагистрали“ по времето на Бойко Борисов. Назначен е от бившия директор на държавното дружество Стоян Беличев в началото на 2021 г. като ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“. Задачата му е да ускори работата по изпълнението на обектите, като и до днес няма завършен нито един от тях. Преди това инж. Станчев е бил директор на дирекция „Поддържане, строителство, ремонт“ в държавното дружество „Летище София“ при управлението на ГЕРБ.

Другите членове на директорския борд са Ивелина Крушкова, близка до президентския съветник Пламен Узунов, и двамата независими – Гено Георгиев и Владимир Трифонов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy