Регионални избори в Италия – своеобразен тест за Мелони и коалицията ѝ

В две важни области в Италия предстоят в неделя и понеделник избори, очертаващи се като тест за крайнодясното правителство на Джорджа Мелони, дошло на власт преди повече от три месеца, пише агенция Франс прес.

Двата най-населени региона – икономическият „бял дроб“ на Италия Ломбардия и столичният район Лацио – ще избират председатели и членове на съответните областни администрации.

„Тези избори са тест за правителството (. . .) Десните сили изглежда са взели преднина и Джорджа Мелони ще представи това като продължение на устрема от септември“, когато коалицията ѝ твърде убедително спечели вота за парламент, прогнозира за АФП Жан-Пиер Дарни, преподавател от университета в Ница (Франция), който има лекции и в Рим.

Важен ще бъде и индивидуалният резултат на партиите от коалицията на Мелони, който би могъл да се отрази на съотношението на силите между „Италиански братя“, партията на Мелони, антимигрантската „Лига“ на Матео Салвини и „Форца Италия“, формацията на Силвио Берлускони.

„Лигата“ и „Форца Италия“ губят скорост, докато „Италиански братя“, напротив, продължават да напредват, показват данни от анкета, публикувани на 2 февруари от института „ЮТренд“. Допитването показва, че в случай на нови избори на национално равнище партията на Мелони би получила 29,4 на сто от гласовете срещу 26-те процента, получени на парламентарните избори през септември. „Лига“ би събрала 8,7 на сто, а партията на Берлускони – 7 процента, сочи анкетата.

Откакто пое властта, Джорджа Мелони, спечелила изборите за парламент с популистка реторика, прави все повече успокоителни изявления, насочени към партньорите ѝ от Европейския съюз, като избягва съществени рискове, които биха нанесли риск на репутацията й и се въздържа да скъса с политиката на своя предшественик Марио Драги, силно одобряван в Брюксел.

Тя поддържа например курс на категорична подкрепа за Киев и установи диалог с Париж и Берлин, което не бе лесно да стори с оглед първоначалните им резерви спрямо една постфашистка ръководителка.

Разцепление в опозицията

На вътрешнополитическата сцена в нейна полза играе и неспособността на опозиционните партии да се обединят срещу нея. Лявата Демократическа партия, заета с избора на нов партиен водач, отстъпва позиции, докато „Движение 5 звезди“ отново набира сили, а центърът остава стабилен.

Парламентарните избори през септември разтърсиха политическия пейзаж, когато „Италиански братя“, получила 4 на сто от гласовете на предишните избори през 2018 г., събра този път 26 процента срещу едва 9 на сто за „Лига“ и 8 на сто за „Форца Италия“, преобръщайки изцяло съотношението на силите.

Докато партията на 86-годишния Берлускони изглежда примирена с това, че губи скорост, „Лига“ изпитва носталгия по миналото, в което тя беше най-силната дясна партия на изборите за парламент през 2018 г. Сега „Лига“ ще се опита да използва, най-вече в Ломбардия, неотдавна приетия законопроект, разширил пълномощията на отделните области, за да даде нов стимули и затвърди лидерството на Матео Салвини, оспорвано дори в партийните редици.

Областите на Италия вече имат значителна автономия спрямо централното правителство в редица сфери, по-специално здравеопазването, транспорта и образованието, но „Лига“ неизменно се бори за повече автономия с цел да се избегне преразпределение на благата от Севера към Юга.

Настоящият областен управител на Ломбардия Атилио Фонтана, член на „Лига“, е сочен за фаворит на фона на разцепената опозиция, която изглежда няма как да осуети преизбирането му.

Според анкета от януари в Ломбардия за „Италиански братя“ смятат да гласуват към 25 процента от избирателите, доста повече, отколкото за „Лига“ – около 13 на сто.

„Според мен изборният резултат в Ломбардия едва ли ще отслаби Салвини“, чиято партия вече много изостана от „Италиански братя“ на изборите за парламент, казва за АФП Франко Павончело, преподавател по политически науки от университета „Джон Кабът“ в Рим.

Подобна е и ситуацията в Лацио, където кандидатът на десницата Франческо Рока разполага с подкрепата на цялата коалиция, а опозиционните сили са разделени и там.

„Атилио Фонтана е доста силен и може би в най-добро положение, докато в Лацио разцеплението между Демократическата партия и „Движението 5 звезди“ (което едно време се определяше като антисистемно) видимо отслаби левицата“, добавя Павончело.

Резултатите от изборите в двете области ще станат ясни в понеделник вечерта.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy