Рекордни валежи в Калифорния, задава се нова, по-мощна буря

Седмата поредна буря в Калифорния за времето от Коледа досега донесе нови валежи над щата, който още отпреди това беше пострадал от наводнения, силни ветрове, спирания на тока и евакуации на цели градове, предаде Ройтерс.

В центъра на Сан Франциско бяха отчетени необичайните 34.5 см дъжд, изсипали се за времето от 26 декември до вчера сутринта, а на международното летище на Сан Франциско, както и в градовете Оукланд и Стоктън през същия период бяха регистрирани рекорди, съобщи Националната метеорологична служба.

В щата като цяло за същия период от време са отчетени 22 см, което е над една трета от средногодишната му валежна норма. В големи части от Централна Калифорния от 26 декември досега са паднали валежи, колкото половината валежна норма за годината.

Прогнозите са в края на седмицата щатът да бъде връхлетян и от осма поредна буря.

Десетки пътища са непроходими заради кални свлачища и сняг. Транспортните власти в щата вчера отправиха настойчив призив към водачите да не излизат с колите си, докато пътищата не бъдат разчистени.

Бурите, които в някои планински райони донесоха до 76 см дъжд, причиниха смъртта на поне 17 души от началото на годината, съобщи губернаторът Гавин Нюсъм. Вчера беше открита нова жертва – 43-годишна жена, намерила смъртта си в автомобил, останал под вода. В Централна Калифорния е в ход и операция за издирването на петгодишно момче, отнесено от придошли води.

Силните пориви на вятъра повалиха електропроводи и оставиха без електричество над 55 000 битови и небитови потребители, но това беше доста по-малко в сравнение с края на миналата седмица, когато броят им беше достигнал до близо половин милион.

Повечето от заповедите за евакуация в щата са отменени, но не и в градчето Планада, Централна Калифорния, което остава под вода.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy