Рекордни продажби на шампанско, въпреки инфлацията

Продажбите на шампанско се очаква да достигнат нов рекорд тази година, въпреки рекордната инфлация, съобщи Ройтерс. Производителите са пласирали продукция за рекордните 5.7 милиарда евро през 2021 година, защото облекчаването на ограниченията, свързани с пандемията, е подкрепило износа. През тази година се очакват още по-добри резултати.

„Много вероятно е да надминем този рекорд и през 2022 г. да бъде регистриран нов рекорд“, каза Давид Шатийон, председател на Съюза на шампанските къщи (UMC) в Реймс, където се намират някои от най-известните производители на шампанско.

Продажбите ще се повишат не само като оборот, но и като общ обем.

„Имаме потребители, които може би са по-малко засегнати от инфлацията, отколкото други, и забелязахме след края на пандемичната криза, че хората искат да се забавляват, искат добри продукти и отварянето на бутилка шампанско само по себе си е празник“, коментира Шатийон.

Най-много шампанско се продава в САЩ, Великобритания и Япония, но ръст има и в ЕС.

Цените на шампанското се повишиха тази година, тъй като винопроизводителите имат по-високи разходиза бутилки и транспорт.

Енергийната криза обаче имаше по-малко въздействие, отколкото върху по-енергоемките сектори, тъй като прибирането на реколтата се извършва ръчно.

Тазгодишната винена реколта в Шампан, която Шатийон нарече „чудо“, е с 45 процента над средната за пет години поради добрите метеорологични условия и се е удвоила спрямо 2021 г., когато измръзване и плесени опустошиха лозята, показват официални данни.

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия оказаха слабо въздействие върху продажбите на шампанско.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy