Републиканците не могат да изберат председател на Конгреса след шест фала

Републиканците в САЩ за втори пореден ден не успяха да изберат своя лидер Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите или да излязат с нова стратегия за прекратяване на политическия хаос, който помрачи началото на новата сесия на институцията, в която те имат мнозинство след междинните избори миналия ноември, предаде Асошиейтед прес.

За четвърти, пети и шести път републиканците се опитаха да изберат Маккарти за председател, докато Камарата потъваше във все по-дълбок хаос. Но гласуванията завършваха с почти един и същи резултат. Двадесет консерватори все още отказват да подкрепят Маккарти и той не успява да си осигури подкрепата на поне 218 законодатели, необходима, за да застане начело на институцията.

Тъй като не виждаха възможност за бърз изход от политическото противопоставяне, късно вечерта в сряда републиканците внезапно гласуваха за прекъсване на работата. Очакваше се те да подновят работа по-късно, но законодателите решиха, че повече гласувания няма да помогнат.

 

„Не мисля, че гласуването тази вечер е продуктивно“, каза Маккарти, излизайки от продължителна среща при закрити врата с ключови противници на неговата кандидатура.

„Мисля, че хората трябва да поработят още малко. Не мисля, че гласуването тази вечер би променило нещо. Но гласуването в бъдеще би могло“, добави той.

 

Маккарти се зарече да продължи да се бори въпреки изтощителния спектакъл, който хвърли новото мнозинство в смут ден по-рано, посочва АП.

В залата избухнаха оживени дискусии между привърженици на Маккарти и противници, които търсеха изход от ситуацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy