Рецесията във Великобритания ще бъде по-тежка отколкото в другите страни от Г-7

Великобритания ще бъде изправена пред една от най-тежките рецесии и най-слабото възстановяване сред страните от Г-7 през предстоящата година, като домакинствата ще платят тежка цена при провал на правителствената политика. Това заявяват икономисти, анкетирани от „Файненшъл таймс“.

Ясно изразено мнозинство сред запитаните 101 водещи експерти в годишното проучване на финансовото издание заявяват, че инфлационният шок, причинен от пандемията и войната в Украйна, ще продължи по-дълго в Обединеното кралство, отколкото другаде.

Според тяхното мнение това ще принуди „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England) да поддържа водещите лихви високи, а правителството – да се придържа към консервативна фискална политика.

Над четири пети от анкетираните прогнозират, че Великобритания ще изостане от партньорите си – британският брутен вътрешен продукт вече се свива и се очаква тенденцията да продължи и през по-голямата част от 2023 година.

Резултатът вероятно ще бъде засилено свиване на доходите на домакинствата, тъй като по-високата цена на кредитирането засилва затрудненията, предизвикани от поскъпването на храните и енергията.

„Рецесията през 2023 г. ще се усети много по-теежко от икономическото въздействие на пандемията“, посочва Джон Филпот, независим икономист, специализиран в тенденциите на трудовия пазар.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy