Роберт Фицо няма да възпрепятства износа на оръжия от частни компании за Украйна

Словашкият премиер Роберт Фицо, който обеща да спре военната помощ от Словакия за съседна Украйна, заяви днес, че няма намерение да възпрепятства износа на частни компании от отбранителния сектор за Киев, предаде Ройтерс.

В Словакия, която е член на НАТО, се произвеждат артилерийски боеприпаси, както и тежка военна техника като гаубици, някои от които са били изпратени в Украйна.

В кампанията си за изборите на 30 септември, които неговата партия „Смер – Социална демокрация“ спечели, Фицо критикуваше западната подкрепа за Киев, санкциите срещу Русия и външната политика на САЩ.

Днес Фицо отново подчерта, че страната ще преустанови всякакви доставки от армейските складове за подпомагането на Украйна в борбата й с руската агресия, но уточни, че частният бизнес няма да бъде засегнат от мерките.

„Ние съобщихме много ясно и искам (отново) да съобщя – става дума за оръжия, за боеприпаси от складовете на словашката армия, за държавни материали“, каза премиерът след среща с министъра на отбраната Роберт Калиняк. „Когато някоя компания иска да произведе оръжие и да го изпрати някъде, никой няма да ѝ попречи“, добави той.

Фицо заяви, че правителството ще направи инвентаризация на държавните запаси от оборудване и боеприпаси и ще даде приоритет на попълването им. Той уточни, че укрепването на противовъздушната отбрана на страната е един от другите приоритети.

Предишното, дясноцентристко правителство на страната беше твърд поддръжник на Киев и му достави военно оборудване, в това число бойни машини на пехотата, както и система за противовъздушна отбрана „С-300“ и няколко изтребителя „МиГ-29“, припомня Ройтерс.

Калиняк на свой ред заяви, че ще разгледа съществуващите търговски и политически споразумения, тъй като някои от тях не осигуряват на Словакия равнопоставеност. Той обаче не посочи конкретни примери.

Преди изборите Фицо заяви пред Ройтерс, че иска да възобнови споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, което дава на Вашингтон достъп до словашките летища, подобно на договорите, които имат повечето членове на НАТО, но които Фицо остро критикува.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy