Родители скандализирани от книга за ученици със сексуално съдържание

Книга със сексуално съдържание и неподходящ текст е била разпространявана сред ученици в 4-и и 5-и клас в училища в Хасково. За това сигнализираха възмутени родители.
Книгата се казва „Да пробудиш драконче“.

Тя е била представена от нейния автор Николай Теллалов пред ученици в хасковски училища, в рамките на проект на фондация „Разказвач на приказки“, насърчаващ четенето сред децата. Някои от тях са си я купили, а техни родители, прочитайки откъси от нея, са сигнализира директори заради цинични и груби думи, предаде Нова телевизия.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flydia.staikova%2Fposts%2Fpfbid0H43TWc1LmpmoaLqfGjPNbszvvNQoKqbc4J6s4ZJ8uUXjkat4S931st3StA27Z1cRl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“853″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„На някои страници има нецензурни и груби изрази, неподходящи не за 4-и и 5-и клас, а за класовете нагоре. Потресена съм. Рекламира се алкохол, насърчават се децата да пият. Това за мен е абсолютно брутално“, разказа Живка Ванчева, майка на петокласничка.

„10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, коментира пред бТВ д-р Константин Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

Още по темата

Една четвърт от българските ученици не четат книги

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха, и обсъдихме с директорите на училищата“, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

По-късно от Министерството на образованието и науката разпространиха позиция, че ведомството не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“. „Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето“, пише в позицията.

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“), допълват от ведомството. Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020) , която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

„Въпреки, че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това. Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.“, обясниха от министерството.

След проведен разговор с организаторите на „Разказвачът на приказки“ книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy