Росен Плевнелиев: Служебното правителство е вреден институт

„Продължаваме промяната“ можеха да имат всичко, за което се борят, ако, заедно с „Демократична България“, се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това заяви Плевнелиев по БНТ.

Според него са необходими промени в конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство.

„Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца“, смята Плевнелиев.

Той изтъкна, че при създаването на контактната група за формиране на мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен карт бланш, което означава, че ако „Продължаваме промяната“ са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

„Такова чудо в политиката не е имало досега – тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение – лошото да подобриш, доброто да надградиш – няма такова нещо. Има едни опорни точки, чисто пропагандни и в еманацията на всичко това е „Продължаваме промяната“. „Демократична България“ бяха по-склонни, но винаги поставяха условието – „Да, обаче ПП…ако те не направят крачка, и ние няма да направим!“. Казваме на всички – изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република…“Шенген, правосъдната реформа – искате ли ги?“ – „Да!“ – „Дайте да ги направим!“ – „Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ“, каза Плевнелиев. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy