Росен Христов: Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график през октомври

По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на проверката на напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка в района на село Доброславци. По думите му проектът напредва в график, дори има леко изпреварване.
“Абсолютно сигурни сме, че проектът ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“, заяви той.

Министърът посочи, че 1.8 млрд. куб. метра годишно е капацитетът на газовата връзка.

Христов информира, че в момента с осем европейски държави се прави мащабен анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа с цел другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Затова страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3.2 млрд. куб. метра.

За управлението на проекта се прилага този подход, който се прилагаше и в изграждането на интерконектора Гърция – България, който е позволил да се навакса изоставането. “Плътно всички структури работят и си обменяме на регулярна база информация, така че не само контролираме, но и подпомагаме процеса“, добави той

Христов каза още, че в момента няма никакви притеснения за завършване на проекта.

Газовата връзка ще бъде с реверсивен поток – т.е. България може да купува газ и от Сърбия. Министърът обаче уточни, че основно се предвижда интерконекторът да бъде използван в посока България – Сърбия, тъй като сръбската страната все още зависи от руския газ и те са запазили капацитет на терминала в Александруполис, който България строи. “Тази възможност за реверсивни доставки ни дава една допълнителна сигурност в случай на нужда да доставяме газ от Централна Европа“, обясни Христов.

Началото на изграждането на интерконектора бе дадено на 1 февруари в присъствието на президента на Република България Румен Радев и държавния глава на Република Сърбия Александър Вучич.

Тръбата ще бъде дълга почти 170 километра, 62 км от които са на територията на България. Интерконекторът тръгва от Нови Искър и ще се включва в сръбската газопроводна мрежа при град Ниш. 
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy