Румен Радев споделя позицията на Орбан за войната в Украйна

България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия. Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещение у нас.

Споделяме нашата обща тревога от развитието на средата за сигурност в контекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са пряко засегнати, не само като географска близост, но и като наличие на значителни общности – унгарски и български, в Украйна, заяви Радев и добави: В нашата подкрепа, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо осъждане на агресията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойство от ескалацията на конфликта и от растящите рискове пред нашите страни.

Според Радев конфликтът все повече ще се разраства като глобален икономически сблъсък, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този конфликт се превръща във война на изтощение не само за воюващите страни – Русия и Украйна, но и във война на изтощение за Европа, за нашите икономики, за нашите социални системи, заяви българският държавен глава.

Споделените от българския държавен глава виждания много напомнят реториката на унгарскияи министър-председател Виктор Орбан, който напоследък открито поставя под въпрос жизнеспособността на Украйна като суверенна държава. Русия, заяви той наскоро, вече е успяла да превърне Украйна в неуправляема развалина.

По думите му Владимир Путин няма да загуби и времето е на страната на Русия, твърди той, наричайки Украйна „земята на никого“.

Политическите лидери в унгарското правителство често говорят за насърчаване на мира и на практика подкрепят руските предложения за „прекратяване на огъня“.

Докато мнозинството от западните съюзници предоставят подкрепа за Украйна, позицията на Унгария е, че Киев просто трябва да спре да воюва. „Нашата елементарна хуманност и чувство за морал“, заяви Орбан пред държавното радио в петък, „изискват да направим всичко възможно, за да замразим фронтовата линия, да има прекратяване на огъня и да започнат преговори.“

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy