Румъния извади на масата възможността за разделяне от България по пътя към Шенген

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, каза румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Към момента резерви към присъединяването на Румъния има само Австрия, докато България се спира и от Нидерландия.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген.

Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, каза Чолаку, цитиран от БТА.

Румънският президент Клаус Йоханис от своя страна посочи, че най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенгенското пространство и „към това са насочени всички преговори и всички опити да бъдат убедени онези, които имат резерви по този въпрос“.

Нидерландия допусна възможност да вдигне ветото върху присъединяването на България, ако Европейската комисия даде положителна оценка на законодателството за контрол на главния прокурор, промените за КПКОНПИ и готвените конституционни промени. 

Австрия, чиито претенции към двете страни са свързани с допускането на нелегални мигранти, засега твърди, че остава на твърда позиция срещу разширяването на Шенген. Виена обвързва въпроса с желанието за цялостна реформа на зоната, като според България и Румъния австрийските управляващи използват темата за вътрешна употреба.

Румъния втвърди тона, но България засега запазва спокойствие.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

“Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, каза Марчел Чолаку.

Той определи като „дълбока несправедливост“ неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”.

Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков миналия месец предупреди Австрия, че може да опре до България за транзита на руския газ, но тази тема не бе развита от кабинета.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy