Румънският външен министър: Не сме искали да се отървем от България за Шенген

Възможност за разделяне на Румъния и България за Шенген не е била обсъждана, каза в интервю за ТеВеРе Инфо външният министър на Румъния Богдан Ауреску. 

 

По думите му е била дискутирана опция за временно забавяне на България, но не и за отделяне.

 

“Не сме искали да се отървем от България, казано на жаргон, не сме искали да бъдем отделени. България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Двете държави направиха изключителни усилия, за да убедят европейските партньори, че са извършили необходимите реформи и са готови за зоната без граници”, коментира дипломат номер едно на Румъния, цитиран от БТА.

 

Нидерландия има серия изисквания към България 

 

По думите му проблемът е, че за разлика от Румъния, България трябва да убеди не една, а две държави – Австрия и Нидерландия.

 

“Нидерландия има серия изисквания към България, които се отнасят до нов доклад за корупцията и човешките права или до ново оценяване по отношение на механизма за сътрудничество и проверка. България трябва да положи серия усилия в тази посока. И има начини да го направи, въпреки политическата криза и трудностите за съставяне на кабинет”, каза Богдан Ауреску.

 

Срещу присъединяването на Румъния има резерви само Австрия. Докато България не се приема и от Нидерландия. И двете балкански държави смятат, че по-късно тази година трябва да бъдат приети в зоната за свободно пътуване. 

 

Гърция убеждава Австрия да промени позицията си 

 

Гърция настоява за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген, което според Атина е в интерес на целия Европейски съюз, заяви от Виена министърът по миграцията Нотис Митаракис, който е на официална визита в австрийската столица.

 

В Австрия предстоят избори, а партиите са разделени по отношение на позицията за разширяването на Шенген. 

 

Митаракис посочи, цитиран от БНР, и сътрудничеството с българските власти по овладяване на бежанския натиск и охрана на външните европейски граници.

 

Според гръцкото правителство приемането на България в Шенген ще допринесе за развитието на търговските отношения в Европейския съюз.

 

Атина вече е отправила искане към шведското председателство на Евросъюза за незабавно приемане на София и Букурещ в Шенген, съобщи министър Митаракис.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy