Русия е атакувала над 60 пъти украинското енергоснабдяване с наближаването на зимата

Русия е атакувала шестдесет пъти енергийната инфраструктура на Украйна през последните няколко седмици, в които температурите падат с наближаването на зимата, увеличавайки енергопотреблението, заявиха официални представители на Киев, цитирани от Ройтерс.

Украйна се страхува, че Русия може вече да е започнала разчетена серия от нападения срещу електропреносната мрежа на страната с наближаването на втората поредна зима на войната. Миналата зима хиляди руски дронове и ракети бяха насочени срещу украинския енергиен сектор, причинявайки масови спирания на тока.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушченко, който е на посещение в САЩ, заяви, че правителството на страната му е обсъждало с партньори как да се преживеят критичните студени месеци. Западът започна да доставя на Киев системи за противовъздушна отбрана, за да се отстрани заплахата.

„През последните седмици съоръжения на енергийната ни инфраструктура бяха атакувани шестдесет пъти с различен оръжеен арсенал“, заяви Халушченко. „След всяка нова атака необходимостта от енергийно оборудване нараства и следователно помощта на партньорите е от особено значение за енергийния сектор на Украйна“, добави той.

Украйна разполага с по-добри противовъздушни средства за отбрана за тази зима, но енергийната система е по-уязвима, защото все още са налице поражения от атаките срещу нея миналата зима. Военното разузнаване на Украйна казва, че Русия се е запасила със стотици ракети за зимна военновъздушна кампания.

Изявление на украинското правителство гласи, че топлоелектрическа централа в източната част на страната е била подложена на обстрел снощи. Мрежите за електроразпределение в източната Донецка област, североизточната Харковска област и южната Херсонска област също са повредени от руския обстрел, се допълва в информацията, цитирана от Ройтерс.

Министерството на енергетиката на Украйна обяви, че са пострадали и разпределителните мрежи за природен газ в Днепропетровска област. Изброените нападения не са довели до масови спирания на тока на територията на цялата страна, но представители на правителството изпитват опасения, че нападенията ще зачестят с оглед на идващата зима.

Украинската национална електрическа компания „Укренерго“ обяви, че тази седмица потреблението е продължило да нараства с температурния спад. Понижаване на температурата с 2,5 градуса е довело до увеличение на потреблението с 1,5 процента, обяви тя.

Досега през тази есен Украйна се радва на необичайно топло за сезона време, като температурите все още се задържат около 10 градуса. „Укренерго“ обяви, че общо 431 населени места в различни области са без електричество вследствие на бойните действия там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в край на октомври, че Украйна ще отвърне на удара на Русия тази зима и няма да бъде само в отбранителна позиция, ако Москва предприеме въздушна атака, целяща да парализира националната енергийна мрежа, предаде Ройтерс.

„Подготвяме се терористите да нанесат удари по енергийната инфраструктура. Тази година не само ще се защитаваме, но и ще отговорим“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy