Русия започна разрушаване на бомбардирания театър в Мариупол

Руските власти в окупирания украински град Мариупол започнаха да разрушават по-голямата част от драматичния театър в града, където според украинските власти са били убити стотици при въздушна бомбардировка през март, предаде агенция Ройтерс.

 

Видео, публикувано на украински и руски уебсайтове, показва как тежка техника разрушава голяма част от сградата, като в същото време фасадата е оставена непокътната.

Украински официални лица осъдиха разрушаването като опит да се прикрият смъртните случаи при бомбардировката на 16 март и да се заличи украинската култура.

Руски официални лица заявиха, че се осъществяват планове за възстановяване на театъра в град, който е под техен контрол.

„Театърът в Мариупол вече не съществува“, написа във Фейсбук украинският министър на културата Олександър Ткаченко.

„Окупаторите премахват следите от своите престъпления и не се интересуват дали това е културно наследство и дали принадлежи на друга култура“, посочи той.

Руската информационна агенция ТАСС цитира директора на театъра Игор Солонин, че се събаря само част от сградата, която не може да бъде възстановена.

Бомбардирането на театъра стана по време на продължителната руска обсада на Мариупол – пристанище на Азовско море, което се смята за ключово за линиите за снабдяване между районите, които контролират руските сили в Южна и в Източна Украйна.

В театъра се бяха скрили цивилни. От двете му страни бяха поставени големи надписи „Деца“. Според украинските власти при руската бомбардировка са загинали най-малко 300 души, а според някои оценки жертвите са повече.

Русия отрича да е бомбардирала театъра умишлено.

Мариупол удържа руските атаки над два месеца. Повечето сгради са разрушени.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy