Русия значително засилва атаките в Източна Украйна

Руските сили в Източна Украйна значително са засилили атаките си и се опитват да пробият украинската отбрана близо до град Кременна, съобщи днес Сергий Гайдай, областен управител на Луганска област, предаде Ройтерс.

Според него украинските военни удържат позициите си в района на Кременна – град, който руските сили контролират от месеци. Гайдай обаче допълни, че украинските сили се нуждаят от повече оръжия и боеприпаси, за да издържат.

„Мога да потвърдя, че има значително увеличение на атаките и обстрела. И че в посока на Кременна те се опитват да надградят успеха си, като изтласкват отбраняващите се сили“, каза той пред украинската телевизия.

„Досега те (руските сили) не са имали значителен успех, нашите сили се отбраняват стабилно и се държат здраво там.“, подчерта Гайдай.

Населението на Кременна, намиращ се на около 100 км северозападно от град Луганск, беше около 18 000 души преди нахлуването на Русия на 24 февруари миналата година.

Ако успеят да пробият украинските отбранителни линии край Кременна, руските сили ще се приближат до много по-големия град Краматорск.

„(Нуждаем се от) тежко оборудване и артилерийски боеприпаси – тогава ще можем не само да поддържаме отбраната, но и да направим добра контраофанзивна операция“, каза Гайдай.

Киев твърди, че руските сили се опитват да поемат пълен контрол над Луганска и Донецка област в украинския промишлен район Донбас и очаква от там да започнат нова мащабна офанзива. Някои западни военни анализатори твърдят, че настъплението вече е започнало.

„Райнметал“ преговаря с Украйна за доставка на танкове „Пантер“

Германският оръжеен производител „Райнметал“ иска да достави най-модерните си танкове на Украйна, заяви днес шефът на компанията Армин Папергер, цитиран от в. „Ханделсблат“.

Украйна проявява интерес към танковете „Пантер“ и бойните машини на пехотата „Линкс“, каза Папергер в интервю за германското издание.

По думите му компанията води преговори с Киев. Той също така спомена за възможност за построяване на завод в Украйна.

За износ на танкове „Пантер“ е необходимо одобрението на германското правителство, тъй като машините са разработени в Германия, посочва вестникът.

Миналото лято „Райнметал“ представи „Пантер“ на изложение в Париж и го обяви за най-мощния боен танк в света. Украйна може да бъде първият купувач на машината.

Все още има само демонстрационен модел на „Пантер“. Въпреки това Папергер изтъква перспективата за доставка „в рамките на 15 до 18 месеца“. Танковете могат да бъдат произведени в Германия или Унгария, отбелязва „Ханделсблат“.

„Вагнер“ е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, които да се бият в Украйна, каза днес основателят ѝ Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

„Набирането на затворници от частната военна компания „Вагнер“ е напълно спряно“, заяви Пригожин в отговор на въпрос от страна на руска медия. „Изпълняваме всичките си задължения към тези, които работят за нас в момента“, допълни той.

„Вагнер“ започна да набира затворници през лятото на 2022 г., като Пригожин – бизнесмен, занимаващ се с кетъринг и изтърпял присъда от 9 години затвор по времето на Съветския съюз, им обещаваше помилване, ако отслужат шест месеца в Украйна.

„Вагнер“ не е разгласявала информация колко бивши затворници има в редиците ѝ, но публикувани през ноември данни на руската служба за изпълнение на наказанията сочат, че броят на затворниците в Русия е спаднал с над 20 000 между август и ноември, което представлява най-големият спад за повече от десетилетие.

През декември Ройтерс съобщи, че американската разузнавателна общност смята, че „Вагнер“ е разположил в Украйна 40 000 бивши затворници, които е привлякла да се бият като наемници и които са мнозинство сред бойците на групировката, сражаващи се в тази страна.

„Вагнер“ през последните месеци играе все по-значима роля в руската инвазия в Украйна, като наемниците ѝ са в челните редици на продължаващата с месеци руска офанзива срещу град Бахмут в Донецка област, посочва Ройтерс.

„Спейс Екс“ ограничава достъпа до услугата за сателитна интернет връзка „Старлинк“ за украинските дронове

Американската компания „Спейс Екс“ (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка „Старлинк“ (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс.

„Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги направили“, каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. Шотуел не уточни какви точно мерки са предприети.

„Знаем, че военните (на Украйна) използват „Старлинк“ като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем“, заяви тя. „Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели.“

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

Използването на „Старлинк“ за дронове излиза извън рамките на споразумението между „Спейс Екс“ и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

„Спейс Екс“ изпрати за своя сметка на Украйна терминали „Старлинк“, чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника, изстреляни от компанията в ниската околоземна орбита. Правителства, сред които тези на САЩ и Франция, платиха за доставката на още такива терминали, освен доставените за сметка на „Старлинк“.

Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но „Спейс Екс“ отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy