Русия кани Роджър Уотърс да говори в ООН

Русия изпрати искане до Съвета за сигурност на ООН да включи известния британски музикант Роджър Уотърс в списъка на ораторите за предстоящата среща за ситуацията в Украйна. Новината бе съобщена от първия заместник-постоянен представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски в Телеграм.

„Русия поиска британският активист за мир и известен рок музикант Роджър Уотърс да участва като говорител в заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на перспективите за мирно разрешаване на украинската криза в контекста на нарастващите западни оръжейни доставки за страната“, написа Полянски.

През миналата година бившият легендарен фронтмен на Пинк Флойдстана популярен с еписторалното си общуване с Владимир Путин и защитата на руската позиция.

В интервю за ТАСС през август м.г. Уотърс обвини САЩ, че са провокирали кризата в Украйна. Той заяви, че американците „по своя манталитет искат да управляват света“ и гражданите на други държави „трябва да страдат“ заради това.

По-късно той написа писмо на Путин, в което обясняваше колко много е бил изненадан от руското нахлуване в Украйна и попита Путин дали наистина иска да прекрати войната. Въпросът му бе зададен в момент, в който руските власти мобилизираха нови 300 000 души, за да бъдат пратени на фронта.

Писмото на Уотърс завършваше с няколко изречения, които със сигурност са се харесали на Путин: „Знам, знам, че САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави, без да се замислят или за няколко барела петрол, но това не означава, че и вие трябва да го правите, вашата инвазия в Украйна много ме изненада, това беше отвратителна агресивна война, провокирана или не.“

Басистът и вокалист на Pink Floyd нарече случващото се в Украйна „перфектен параван за управляващата класа“, която не иска да сложи край на конфликта, а „иска да управлява света, иска да има няколко изключително богати хора в света“

Другата водеща фигура в Пинк Флойд Дейвид Гилмор подкрепя Украйна и написа песен в подкрепа на украинската съпротива.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy