Русия няма достатъчно гориво да прибере зърнената реколта

0

Русия, един от най-големите производители на петрол в света, е изправена пред недостиг на гориво, което е ключово за прибирането на зърнената реколтата (от слънчоглед и царевица и за предстоящата есенна сеитба) в най-южни райони и ситуацията може да стане дори по-лоша в идващите месеци. Информацията съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници, анализатори на пазара на суровини.

Някои земеделски производители директно вече се оплакват от недостиг на гориво.

„Има недостиг на гориво… цените на петролните продукти се повишиха в диапазона между 10 и 20%“, заяви в писмен коментар Андрей Недужко, генерален директор на земеделския холдинг Step.

Неговата компания работи в южните региони на Русия – Ростов, Краснодар и Ставропол. Въпреки това той заяви, че няма рискове за есенната сеитбена кампания за неговото стопанство.

Търговци посочват, че пазарът на горива е бил ударен от комбинация от различни фактори, включително подръжката на петролните рафинерии, затруднения в инфраструктурата на железниците и по-слабата рубла, която стимулира износа на горива.

Русия пробва да преодолее недостига на дизел и бензин през последните месеци, обмисля ограничаване на износа като последен опит да предотврати сериозна криза с горивата, която е чувствителна за Кремъл преди президентските избори през март.

Решението на правителството да ореже субсидиите за рафинериите вероятно ще влоши наличността на гориво в най-големия износител на зърно в света.

Регионалните складове за петролни продукти в южните региони на Русия трябваше да намалят или дори да преустановят продажбите на горива, а бензиностанциите на дребно бяха принудени да ограничат обема на продажбите на горива на клиентите.

Друг търговец каза, че не е имало продажби на дизел в петролните депа и няма дизел на пазарите на дребно за втора седмица в цялата Самарска област, разположена в района на река Волга.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в сряда, че няма недостиг на гориво. Но той също така каза, че правителството работи върху мерки за осигуряване на стабилни доставки на на вътрешния пазар, включително увеличаване на нивата на задължителни продажби на борсите и ограничаване на броя на износителите.

Недостигът на горива

Търговците заявиха, че недостигът на пазара на дребно е последван от рязко покачване на цените на едро. Държавата ограничава цените на дребно, като нарежда на търговците да повишават цените на бензина и дизела само в съответствие с официалната инфлация.

Източници от промишлеността твърдят, че ситуацията ще се подобри не по-рано от октомври, когато много петролни рафинерии ще приключат с поддръжката си, а сезонното търсене се очаква да намалее.

Миналата седмица Министерството на енергетиката заяви, че обемът на руския добив на петролни продукти напълно отговаря на текущото търсене на горива, като се има предвид пренасочването на част от износа на бензин и дизелово гориво към вътрешния пазар, както и използването на запасите.

Министерството на енергетиката също така препоръчваше по-рано този месец на петролните компании да намерят начини да ограничат повишаването на цените на едро на горивата в селскостопанските региони.

В свое изявление то посочи, че някои проблеми с доставките са възникнали поради голямото претоварване на железопътните линии в Южна Русия по време на туристическия сезон.

Руските железници заявиха, че са в процес на обсъждане с производителите на петрол и са готови да решат проблемите.

В коментар за Ройтерс тя също така заяви, че доставките на гориво за южните региони чрез железниците не зависят от увеличаването на пътническия трафик.

„Всички заявки за транспортиране на гориво по вътрешни маршрути се разглеждат приоритетно … и „почти 100% от всички продукти се доставят навреме“, каза тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy