Русия обяви журналиста Христо Грозев за издирване

Руското вътрешно министерство обяви, че издирва разследващия журналист Христо Грозев, съобщиха руски и украински медии в понеделник.

Грозев е български гражданин, но работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“. Не се уточнява в какво е обвинен Грозев. Посочва се само, че престъплението е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Мрежата „Белингкат“ е обявена за чуждестранен агент в Русия, а руската главна прокуратура обяви, че дейността ѝ е нежелана в Русия.

През 2020 г. Христо Грозев, заедно с екипа на Алексей Навални, разследват отравянето на руския опозиционен лидер и идентифицират имената на служителите на ФСБ, замесени в престъплението.

Платформата за журналистически разследвания „Белингкат“ разследва и катастрофата на малаизийския пътнически самолет над Украйна през 2014 г.

През 2022 г. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви, че Грозев работи за британското външно разузнаване МИ6 и е замесен в опит за отвличане на руски самолет. Според разузнавателната служба украинското военно разузнаване се е опитало да вербува руски военни пилоти и да ги убеди да предадат самолетите на Украйна срещу награда, напомня независимия руски новинарски сайт „Медуза“.

Тогава Грозев отрече да е участвал в операцията и каза, че екипът на „Белингкат“ е снимал разследване за това как руската ФСБ и украинските разузнавателни агенции се опитват да се надхитрят една друга. Според журналиста опит за отвличане на самолетите наистина е имало, но той е организиран не от украинското разузнаване, а от група бивши украински „оперативни работници“, напомня „Медуза“.

Засега Грозев не е коментирал обявяването си за издирване от руските власти.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy