Русия отново размахва ядрената карта, използвайки британска доставка на боеприпаси за Украйна

„Няма никакви причини да се говори за ядрена ескалация“, каза британският външен министър Джеймс Клевърли по повод обвиненията на руския президент Владимир Путин, че Лондон ще причини именно това като достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, предаде Ройтерс.

 

В понеделник Великобритания потвърди решението си да достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, които са по-ефективни при унищожаване на танкове и бронирана техника заради плътността им и други техни физични свойства.

 

Вчера Путин осъди плановете на Обединеното кралство да изпрати на Украйна подобен вид боеприпаси, заявявайки, че Москва е принудена да отвърне подобаващо, тъй като този вид оръжие има „ядрен компонент“.

 

„Няма никаква ядрена ескалация. Единствената държава в света, която повдига ядрени теми, е Русия. Няма никаква опасност за Русия, тук става дума само за подпомагане на Украйна да се защити“, каза Клевърли пред репортери по време на събитие в Лондон.

 

„Важно е да се уверим, че за всеки е ясно, че само защото думата „уран“ е част от името на тези боеприпаси, те са ядрени. Става въпрос за чисто стандартни боеприпаси“, добави той.

 

От десетилетия Великобритания използва обеднен уран в бронебойните си снаряди, без да ги смята за боеприпаси с ядрени способности. Русия също е известна с използването на боеприпаси с обеднен уран, отбелязва агенцията.

 

Използването на подобни боеприпаси е особено опасно за здравето на хората, намиращи с в близост до поразените райони, тъй като частиците, отделили се при взрива, може да проникнат в дробовете и в други жизненоважни органи, допълва Ройтерс.

 

Руският външен министър Сергей Лавров каза в сряда, че Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна.

 

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

 

„Що се отнася до нашата реакция (на такива доставки), ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът (на Русия Владимир Путин) и министърът на отбраната (Сергей Шойгу), ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво“, заяви Лавров.

 

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy