Русия се оттегли от ключов договор за европейските въоръжени сили

Русия официално се оттегли днес от ключов договор за сигурност, предназначен за деескалация на потенциални конфликти между Изтока и Запада след края на Студената война, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа)“, заяви руското външно министерство на своя уебсайт. „По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас“, пише още в съобщението.

В отговор НАТО разкритикува решението на Русия и заяви, че планира да преустанови участието си в договора за толкова дълго време, колкото е необходимо, предаде Ройтерс.

„Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ агресия срещу Украйна, която противоречи на целите на този договор. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ действие от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление на НАТО.

„В тази връзка, като последица, страните от НАТО възнамеряват да преустановят участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, в съответствие с правата по международното право. Това решение се ползва с пълната подкрепа на всички страни от НАТО“, се изтъква в изявлението.

Договорът сключен през 1990 г. – в края на Студената война и една година след падането на Берлинската стена, припомня Ройтерс. Той постави ограничения върху разполагането на военно оборудване с цел поддържане на военния баланс между страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор. Русия преустанови участието си в договора през 2007 г. и прекрати активното си участие през 2015 г.

През май 2023 г., повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта.

„ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на световната и европейската сигурност, основаваща се на сътрудничество, и бяха направени съответните опити“, заяви още руското външно министерство. То обаче отбеляза, че действията на САЩ за разширяване на НАТО са довели до „открито заобикаляне“ на редица ограничения от страна на Северноатлантическия алианс. „По този начин ДОВСЕ в първоначалния си вид загуби връзка с реалността“, каза в заключение руското външно министерство.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy