Русия удари украинско зърнено пристанище преди срещата Путин-Ердоган

0

Русия атакува в понеделник през нощта украинския град Измаил, който е стратегически център за износа на зърно, часове преди срещата на Владимир Путин и Реджеп Ердоган за зърнената сделка, предава “Ройтерс“

Руският президент Путин и турският му колега Ердоган трябва да се срещнат в понеделник в руския черноморски курорт Сочи, докато Анкара и ООН се стремят да съживят сделката за износ на зърно от Украйна.

Турция определя преговорите с Путин като жизненоважни за сделката.

Русия се оттегли от сделката през юли с твърдението, че собственият ѝ износ на храни и торове е възпрепятстван заради санкциите срещу руската финансова система.

След като се оттегли от черноморската зърнена сделка, Русия започна да атакува украинските пристанища на река Дунав, откъде се изнанся украинското зърно.

Властите в Киев съобщава, че около 17 руски дрона са били свалени в понеделник през нощта, но други са поразили целите си, каза губернаторът Олех Кипер в „Телеграм“. Той добави, че по предварителни данни няма жертви и ранени.

В няколко населени места в широк район около Измаил са повредени складове и производствени сгради, както и селскостопански машини и оборудване

Преди ден Русия атакува украинското дунавско пристанище Рени, при които беше повредена инфраструктурата на пристанището. Най-малко двама души бяха ранени.

В същото време руските власти съобщават за украинска атака с дронове в Курска област. Според руснаците дроновете са били свалени.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи, че останки от свален дрон са предизвикали пожар в стопанска постройка в град Курчатов.

В близост до Курчатов се намира една от най-големите атомни електроцентрали на Русия, но няма данни тя е била засегната или да е била цел на атаката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy