Русия унищожава икономиката на Украйна

На среща при закрити врата в Националната банка на Украйна, проведена миналата седмица, високопоставени служители са се запознали с нови прогнози, че опустошената от войната украинска икономика може да пострада още повече, пише в. „Вашингтон пост“.

В продължение на два месеца руските сили подлагат критична инфраструктура на Украйна на непрестанни ракетни атаки и нападения с дронове и я унищожават. Нанесените щети развенчаха предварителните икономически прогнози. Преди тези удари изчисленията на украинските власти показваха, че Киев ще се нуждае от поне 55 милиарда долара чуждестранна помощ за следващата година, за да покрие основните си разходи.

След като обаче енергийните системи на Украйна бяха сериозно повредени и като се вземе предвид, че вероятно ще има още руски атаки, някои представители на властите са на мнение, че нуждата от средства рязко ще се увеличи.

На срещата си миналата седмицата представителите на украинската централна банка са обсъдили до какви сценарии може да се стигне, ако руските атаки се засилят. Според тях е възможно да има масово бягство на хора от Украйна, като тези хора, разбира се, биха взели със себе си средствата, с които разполагат. Това би довело до срив на украинската национална валута, тъй като бягащите биха се опитали да обменят гривните си за евро или долари, отбелязва „Вашингтон пост“.

Друга опасност, която съзират представителите на централната банка, е рискът украинското правителство да бъде оставено без международни валутни резерви. Ако това се случи, правителството вече няма да може да плаща за вносни продукти и услуги от критична необходимост и ще спре да изпълнява задълженията си по покриването на външния дълг – сценарий, известен като валутна криза.

Според източник на „Вашингтон пост“, запознат с доклад на представителите на украинската централна банка, който поиска да остане анонимен, според един от най-тежките сценарии икономиката на Украйна може да се свие с още 5 процента през следващата година (тази година тя се сви с 33 процента). Свиването на икономиката може да достигне и до 9 процента през следващата година, като всичко зависи от това колко тежки ще са ударите, които нанасят по Украйна руските сили, заяви във вторник украинският премиер Денис Шмигал на международна дарителска конференция за Украйна в Париж.

ООН: Стотици убийства по бързата процедура в Украйна

Само през първите седмици на войната на Русия в Украйна стотици цивилни са били убити по бързата процедура, заяви ръководителят на ООН по правата на човека, като осъди вероятните военни престъпления, предава Франс прес.

В изказването си пред Съвета на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че службата му е документирала екзекуции по бързата процедура и директни убийства на 441 цивилни само в три региона на Украйна от момента, в който руската пълномащабна инвазия започна на 24 февруари, до 6 април.

Представяйки доклад на службата си, Тюрк заяви, че през този период са документирани преки убийства на 341 мъже, 72 жени, 20 момчета и 8 момичета в 102 села и градове в Киевска, Черниговска и Сумска област.

„Действителните цифри вероятно ще бъдат значително по-високи, тъй като работим по потвърждаването на още 198 предполагаеми убийства в тези региони“, заяви той пред Съвета.

„Съществуват сериозни индикации, че екзекуциите по бързата процедура, документирани в доклада, могат да представляват военно престъпление – умишлено убийство.“

Тюрк, който миналата седмица посети опустошената от войната страна, представи разтърсващи подробности за някои от убийствата, документирани в доклада.

„В някои случаи руските войници са екзекутирали цивилни граждани в импровизирани места за задържане“, каза той.

„Други са били екзекутирани на място след проверки за сигурност, в къщите, дворовете и на вратите им, дори когато жертвата е показала ясно, че не представлява заплаха, например като е държала ръцете си във въздуха.“

Мъжете и момчетата съставляват 88% от всички жертви на екзекуции по бързата процедура, казва той, „което предполага, че те са били мишени въз основа на техния пол“.

В допълнение към тези екзекуции по бързата процедура, каза той, руските бронирани машини и танкове също така са стреляли по жилищни сгради, убивайки цивилни граждани в домовете им.

„Цивилни граждани са били поразявани по пътищата, докато са се придвижвали в рамките на или между населените места или докато са пътували до работа“.

Въпреки че тези убийства не са ограничени до определени райони, някои от тях са засегнати повече от други.

Стотици тела бяха открити в киевското предградие Буча след изтласкването на руската армия през март.

Тюрк заяви, че службата му е документирала убийствата на 73 цивилни граждани там, включително три деца, между 4 и 30 март, и е „в процес на потвърждаване на още 105 предполагаеми убийства на цивилни граждани“.

Отвъд периода, разгледан в доклада, Тюрк заяви, че екипът му е продължил да документира продължаващите груби нарушения, засягащи както цивилни, така и бойци в конфликта, включително произволни задържания, насилствени изчезвания, изтезания и сексуално насилие.

Той предупреди, че досега „отговорността продължава да е крайно недостатъчна“.

Киев: Русия се подготвя за продължителна война

Русия се подготвя за продължителна война в Украйна и продължава да иска да превземе цялата страна, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен служител на украинските въоръжени сили.

Бригаден генерал Олексий Громов заяви на пресконференция, че въпреки че не очаква Москва да предприеме атака от Беларус, Русия обучава нови военнослужещи на територията на своята съседка и е разположила бойни самолети там.

Заместник-министърката на отбраната Ганна Маляр на същата пресконференция предупреди, че наскорошните руски военни неуспехи не бива да доведат до успокоение. „Кремъл… се опитва да превърне войната в Украйна в дълготрайна военна конфронтация“, каза Громов. „Ние и светът не бива да се успокояваме, защото крайната цел на Руската федерация е да завладее цяла Украйна и след това тя ще може да продължи“, добави Маляр.

Громов не уточни с каква цел Русия би искала да удължи продължаващата вече почти 10 месеца война. Украински официални представители представят Кремъл като отчаян да се справи с наскорошните си военни неуспехи – включително отстъплението от град Херсон – и да постигне победи, за да оправдае войната пред руската общественост. Кремъл така и не определи ясно целите на своята инвазия, като по негови думи отчасти тя цели да защити рускоговорящото население в Източна Украйна. Миналата седмица Русия каза, че все още възнамерява да превземе най-малко по-голямата част от териториите в Източна и Южна Украйна, които обяви за свои, но изглежда се отказа от превземането на други райони в западната и североизточната част на страната, които Украйна успя да отвоюва.

Щабът на украинските въоръжени сили каза, че основният фокус на Москва в момента е в направление на градовете Бахмут и Авдеевка, но че руските сили обстрелват Херсон всекидневно и се опитват да си осигурят по-силни позиции в Запорожка област. „Те разбират, че ако не разтегнат фронтовата линия сега, то тогава тази зима ще бъде катастрофална за тях“, заяви ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак.

Русия изключи възможността за коледно примирие. Громов изключи такава възможност и за празничния новогодишен период. „Ще има пълно прекратяване на огъня единствено когато на нашата земя не остане нито един окупатор“, заяви той.

Руснаци са малтретирали деца от Херсон в „детска килия“

В отвоюван от руските войски район украински следователи са открили килия, в която са били задържани и малтретирани деца, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен украински правозащитник.

Комисарят по правата на човека на украинския парламент Дмитро Лубинец каза, че килията се намира в един от четирите центъра за изтезания, управлявани от руски военни в Херсон – град в Южна Украйна, който беше изоставен от промосковските сили миналия месец. Русия отрича да взема на прицел или да малтретира цивилни.

Лубинец, който представи поредица от доклади, в които се повдигат обвинения в изтезания, каза, че условията са били по-лоши, отколкото в места за задържане, разследвани в други отвоювани райони. „Открихме 10 стаи за изтезания в Херсонска област, четири в град Херсон“, заяви той на пресконференция пред журналисти. „В една от стаите за изтезания открихме отделно помещение – килия, в която са били затворени деца… дори окупаторите я наричали така – детска килия“, добави той.

Килията се различавала от съседните стаи единствено по това, че окупаторите поставили тънки постелки на пода, посочи украинският правозащитник. „Документирали сме, че на децата не е била предоставяна вода, давали са им вода през ден. На практика не са им давали храна“, каза още Лубинец.

„Те са използвали психологически натиск. Те са им казали, че родителите им са ги изоставили и няма да се върнат“. По негови думи едно 14-годишно момче е било задържано, защото снимало повредено руско военно оборудване. „Това са били деца, които в очите на нашествениците, са оказвали съпротива“, заяви Лубинец.

Агенция Ройтерс отбелязва, че Лубинец не е предоставил доказателства за твърденията си и тя не е успяла да потвърди тяхната достоверност.

Двама убити при руски удар по Херсон; един убит и девет ранени при украинска атака срещу Донецк

Двама души са убити тази сутрин при удар на руските войски по центъра на южния град Херсон, отвоюван през ноември от силите на Киев. Това съобщи канцеларията на президента на Украйна, предаде Франс прес.

Ударът е нанесен на 100 метра от сградата на областната администрация, обстреляна вчера, допълни в Телеграм зам.-шефът на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Най-малко един човек е убит, а 9 са били ранени днес при обстрела на Донецк, сепаратистки бастион в Източна Украйна, съобщиха проруските власти, според които това е бил най-масираният украински удар по града от 2014 г. – откакто е минал под контрола на отцепниците.

През ноември Москва обяви анексията на четири украински региона, включително Донецк, които контролира най-малкото частично.

Кметът Алексей Кулемзин написа в Телеграм, че украинските сили са изстреляли по Донецк 155-мм снаряди и 40 ракети „Град“. Улучили са по думите му жилищни блокове, катедрала, офисни сгради, училище и спортна площадка. Служителят разпространи и снимки на разрушенията.

Кремъл: Американските системи „Пейтриът“ биха били легитимна мишена на руски удари в Украйна

Американските системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ ще бъдат легитимна мишена на руски удари срещу Украйна, ако САЩ разрешат те да бъдат доставени в помощ на Киев, заяви вчера Кремъл.

Вашингтон финализира плановете си да изпрати системи „Пейтриът“ на Украйна, като решение за това може да бъде огласено още тази седмица, казаха трима високопоставени американски служители пред Ройтерс във вторник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че системите „Пейтриът“ „определено“ биха били мишена за Русия, но каза също, че няма да коментира непотвърдени медийни съобщения.

„Пейтриът“ е смятана за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, включително срещу самолети, крилати и балистични ракети. Тя обикновено включва пускови установки, радар и друга спомагателна техника.

Руското посолство във Вашингтон предупреди, че предложеното доставяне на такива системи е провокация и може да има непредвидими последици.

„Дори без да предоставя „Пейтриът“, САЩ се въвличат все по-дълбоко и по-дълбоко в конфликта в постсъветската република“, отбеляза посолството в своя канал в „Телеграм“. „САЩ са тези, които носят отговорност за удължаването и ескалацията на украинския конфликт“, допълни мисията.

Пентагонът смята, че една от целите на увеличаването на руските ракетни удари в Украйна напоследък е да се изчерпят запасите на Киев от средства за противовъздушна отбрана, за да може Русия да господства в небето над страната. По тази причина САЩ и съюзниците им доставят на Киев повече такива средства. Според САЩ това включва и системи за ПВО NASAMS, за които Пентагонът твърди, че безпогрешно са прехванали руски ракети в Украйна.

От началото на конфликта досега Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ за 19,3 млрд. долара.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy