Руската ЧВК „Вагнер“ твърди, че e „освободила“ Соледар

Ръководителят на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви отново, че силите му са „освободили“ напълно миньорския град Соледар в Източна Украйна, и добави, че те са убили около 500 украински войници, предаде Ройтерс.

„Бих искал да потвърдя, че територията на Соледар е напълно освободена и прочистена от подразделения на украинската армия. Украинските части, които не пожелаха да се предадат, бяха унищожени“, заяви Пригожин.

Силите на „Вагнер“ „убиха около 500 души. Целият град е осеян с труповете на украински войници“.

Пригожин каза това само минути след изказване от по-рано снощи на украинския президент Володимир Зеленски, в което той реагира с насмешка на твърденията, че руските сили са установили контрол над част от града и добави, че битката за населеното място продължава.

Вчера Пригожин отново обяви, че силите му са превзели Соледар, но тогава допълни, че в центъра на града продължават да се водят боеве. Днес той не спомена нищо за продължаващи сражения.

Според генералния щаб на Киев боевете в района на Соледар продължават, предаде ДПА.

По-рано вчера говорител на източната групировка на украинската армия също отрече руските твърдения, че градът е паднал.

С цел да установи контрол над цялата Донецка област руската армия се опитва да прекъсне пътищата за снабдяване на украинските сили в Соледар и успоредно с това да атакува съседния град Бахмут, посочи украинското командване.

ЧВК „Вагнер“ съобщи, че в Соледар е открито тялото на единия от двама британски доброволци, заминали за зоната на конфликта, за да помагат на украинците. За тях бе оповестено преди дни, че са изчезнали в Източна Украйна. Не се уточнява как се казва загиналият, но се посочва, че до тялото му са открити документи, принадлежащи на двамата изчезнали британски граждани.

„Вагнер“ помести снимка към съобщението си, на която се виждат паспорти с имената на Андрю Бегшо и Кристофър Пари, двамата изчезнали британци.

Украйна отхвърли информациите, че Турция й изпраща касетъчни бомби

Украинският посланик в Анкара Васил Боднар отхвърли твърденията, че Турция изпраща касетъчни бомби в Украйна, като ги нарече неоснователни слухове и пропаганда, съобщи „Дейли сабах“.

Запитан за статията „Турция изпраща на Украйна касетъчни бомби от времето на Студената война” в американското списание „Форин полиси“, Боднар каза пред Анадолската агенция, че международното право забранява касетъчни бомби и боеприпаси и че Киев спазва международните правила във войната с Русия.

Отбелязвайки, че статията не цитира никакви официални източници, а вместо това разчита на „някакви слухове“, Боднар определи твърдението като част от „руската пропагандна машина“ срещу Турция и Украйна.

„Напълно го отричам, не е вярно“, каза той.

„Информацията беше специално конструирана като оръжие за психологическа информационна война, само за да подкопае отношенията между Украйна и Турция и да се опита да създаде грешен образ на Украйна и Турция,“ заяви Боднар.

Какво означава смяната на руското командване на военните действия в Украйна?

Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона на признаци за разногласия сред основните съюзници на президента Владимир Путин, но според критиците това няма да реши проблемите на руската армия, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

Генерал Валерий Герасимов, чието назначение министерството на отбраната обяви вчера, е дългогодишен съюзник на Кремъл, началник на генералния щаб на армията от 2012 г. и изпълнител на проваления план за първоначалната инвазия през февруари. Това е вторият път в рамките на само три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните действия, посочва изданието.

Вестникът цитира чуждестранни анализатори и подкрепящи войната руски военни блогъри, по думите на които промяната е далеч от радикалната реконструкция, от която се нуждаят руските въоръжени сили, за да станат по-ефективни.

Сн. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу (ляво) и ген. Валери Герасимов

Русия неведнъж е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да постигне целите на Путин, като се започне от осуетените усилия за превземане на Киев миналата пролет и унизителните поражения през есента в Харковска област и в град Херсон, пише в. „Вашингтон Пост“. Някои анализатори бързо предположиха, че сега върху Герасимов ще бъде оказан силен натиск да постигне успехи, може би при подновяване на настъпателните операции през пролетта, посочва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на постоянни и тежки критики от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия заради унизителните загуби на Москва на бойното поле и предвид неговата позиция на началник на генералния щаб, коментира „Вашингтон пост“. Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и експерт по въпросите на руската сигурност, че назначението на Герасимов е и „един вид понижение“ и че той „виси на косъм“. „Сега всичко зависи от него. (…) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му приключва безславно“, допълва Галеоти.

Напоследък руските сили съсредоточиха усилията си върху превземането на Соледар като част от амбицията си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински регион Донбас, което доведе до ожесточени сражения при минусови температури през последните пет дни, пише в. „Гардиън“. Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам, след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г., коментира британското издание.

Но промяната на командването вероятно ще задълбочи разрива между Кремъл и все по-мощното крило на руските националисти, които обвиняват генерал Герасимов за неуспеха при превземането на Киев, смята „Гардиън“. Според анализатори с назначението на генерал Герасимов Путин може би се опитва да засили своя директен контрол върху управлението на войната и да отклони критиките на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и извън него.

Промяната в командването изглежда е и директен упрек срещу Евгений Пригожин, който е ръководител на наемническата група „Вагнер“ и съюзник на генерал Суровикин, пише вестник „Телеграф“. Напрежението между Пригожин и редовната армия на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често публично критикува начина на воденето на войната от страна на генералите, коментира изданието. Във вторник вечерта ръководителят на „Вагнер“ се похвали, че бойният му опит „в много отношения значително превъзхожда тези, които от десетилетия са на служба в министерството на отбраната“, посочва „Телеграф“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy