Руска атака с ирански дронове срещу Одеска област

Тази нощ руските войски атакуваха Одеска област с безпилотни дронове камикадзе „Шахед“, иранско производство, предаде Укринформ, като се позова на съобщение на военновъздушните сили на Украйна в „Телеграм“. Агенцията отбелязва, че украинските защитници са унищожили 10 от 12-те дрона.

„През нощта на 19 април 2023 г. врагът предприе още една атака в Одеска област като използва дронове „Шахед“. Този път военнослужещите от одеската зенитно-ракетна бригада на южното командване на ВВС унищожиха 10 от 12-те безпилотни дрона камикадзе „Шахед-136/131“, се казва в съобщението.

По данни на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие украинските войски са отблъснали повече от 60 вражески атаки. Най-ожесточените сражения се водят в Бахмут и Мариинка.

САЩ призоваха съюзниците си от НАТО да бъдат бдителни за признаци, че Русия е готова да използва ядрено оръжие в Украйна

САЩ и съюзниците им от НАТО трябва да останат бдителни за сигнали, че руският президент Владимир Путин би могъл да използва тактическо ядрено оръжие в хода на „контролирана“ ескалация на войната в Украйна, заяви американският заместник-държавен секретар Уенди Шърман, предаде Ройтерс.

Шърман отправи предупреждението при откриването на годишната конференция на алианса за контрол на въоръженията, която за първи път от 2004 г. насам се провежда в Северна Америка.

„Всички ние видяхме и се притеснихме от това, че Владимир Путин може да използва… нестратегическо тактическо ядрено оръжие или да прибегне до някакъв демонстративен ефект за ескалация, но при контролиран риск“, каза Шърман. „От изключително решаващо значение е да останем бдителни“, допълни тя.

На 25 март Путин заяви, че Русия се подготвя за разполагането на тактически ядрени оръжия в съседен Беларус, за да може „да използва тази заплаха по контролиран начин“, припомни високопоставеният американски дипломат.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за бойното поле или за удари срещу ограничени военни цели, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в началото на конференцията, че планът на Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, е дългосрочен модел на „опасна, безотговорна ядрена реторика“, която засилва „бруталното отношение към Украйна“.

Трите руски грешки при нахлуването в Украйна

В най-новия си брой американското сп. „Нюзуик“ коментира трите основни грешки, които руските военни са допуснали при пълномащабното си нахлуване в Украйна. Списанието цитира мнението на генерала от запаса на армията на САЩ Дейвид Петреъс, изразено вчера в интервю за грузинската служба на радио „Свобода“.

„Нюзуик“ припомня, че пенсионираният американски генерал преди това е бил директор на ЦРУ и командващ коалиционните сили в Ирак.

Изглежда Кремъл е очаквал лесна победа над източната си съседка, след като нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Сега, след месеци на безизходни сражения, бяха разкрити няколко големи пропуски във военния капацитет на Москва, смята Петреъс, обсъждайки войната в Украйна.

„Те напълно подцениха украинските сили и изцяло надцениха руските сили“, казва Петреъс и добавя: „И не успяха да наложат своята линия за водене на военна кампания, както и да подготвят въоръжените си сили за воденето на тази кампания“.

„Освен това те не разполагаха със съвременни телекомуникационни системи“, казва още Петреъс. „Затова генералите им продължаваха да умират“, подчертава той.

„Повтарям отново, те не обучиха войските си, винаги сме знаели, че им липсват професионални подофицери, които са гръбнакът на нашите сили на Запад. Имаше много грешки, които направиха, някои от тях бяха очаквани, други – неочаквани“, отбелязва американският генерал от запаса.

Сп. „Нюзуик“ обръща също внимание и на думите на Петреъс, че телекомуникационните системи на Русия са „едноканални“ и „не са криптирани“, което улеснява проследяването им от Украйна и нейните съюзници.

Поне 16 000 украински деца са засегнати от насилствено отвеждане в Русия

По данни от края на миналата седмица 16 000 украински деца са засегнати от насилствено отвеждане в Русия, съобщи пред Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

Досега едва 361 украински деца са били върнати в родината си, добави тя, като се позова на сведения от различни международни организации. По нейните думи осиновяванията на тези деца представляват престъпление.

Юрова отбеляза, че наскоро Международният наказателен съд (МНС) издаде по този повод заповед за задържане на руския президент Владимир Путин. Русия ясно показа незачитането на международния ред, основан на правила, с реакцията на издадените заповеди от МНС, заяви зам.-председателката на Еврокомисията. Юрова отбеляза, че всички държави от ЕС и останалите, приели Римския статут, са длъжни да изпълнят заповедите на МНС за задържане.

Зам.-председателката на ЕК посочи, че комисията е осигурила 10 милиона евро за работата на МНС от началото на войната в Украйна. Юрова добави, че ЕС е наложил досега санкции срещу 16 виновници за отвличането на украински деца.

Поне неколкостотин, ако не и хиляди украински деца, са жертви на военни престъпления, допълни Йесика Розуол от името на Шведското председателство на Съвета на ЕС. Съветът е решен да се потърси отговорност за военните престъпления, извършени от Русия в Украйна. Руската страна незабавно трябва да върне украинците, насилствено отведени в Русия, особено децата, настоя Розуол.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy